Deterjan bir temizlik maddesidir. Kumaşa bulaşan kirleri ıslatan aktif bir madde içermektedir. Bu madde genel olarak yüzey aktif madde olarak adlandırılmaktadır. Deterjan testlerinin temelini bu yüzey aktif maddeler teşkil etmektedir. Çamaşır deterjanları çeşitli formatlarda mevcuttur, ancak sıvı çamaşır deterjanları en büyük pazar payına sahiptir, bunun hemen ardından toz çamaşır deterjanları gelmektedir. Günümüzde tüketiciler için sürdürülebilirlik giderek artan bir önem kazanmaktadır. Diğer taraftan deterjan üretimi ile ilgili olarak Avrupa Birliği ülkelerinde önemli yasal düzenlemeler yapılmaktadır. Bunların içinde en önemlisi deterjan direktifidir.
Avrupa Birliği ülkeleri için en önemli etki kategorileri, tatlı su ötrofikasyonu (yani sudaki çözülmüş oksijen miktarının azalarak uzun vadede su ekosisteminin yok olması), insan toksisitesi, tatlı su ekotoksisitesi, deniz ekotoksisitesi ve doğal arazi dönüşümüdür. Bu etkiler, kullanım aşamasındaki enerji tüketimi yoluyla birbirleri ile güçlü bir şekilde ilişkilidir. Çamaşır deterjanlarına yönelik etkileri esas olarak yönlendiren değişkenler şunlardır: yıkama sıcaklığı, uygulama başına kullanılan ürün miktarı, formülasyon ve özellikle yüzey aktif madde seçimi ve miktarı, suyu ısıtmak için kullanılan enerji kaynağı ve suya yapılan emisyonlar. Bu sayılan etki ve faktörler bulaşık makinesi deterjanları, çok amaçlı temizleyiciler ve pencere temizleyicileri gibi sıhhi temizleyiciler için de aynen söz konusudur.
Gelişmiş labortatuvarlarda gerçekleştirilen deterejan testleri temelde, fiziksel testler, kimyasal testler, mikrobiyolojik testler, toksikolojik testler ve ekotoksikolojik ve biyolojik olarak parçalanabilirlik testlerini içermektedir. Fiziksel testler ile, deteranların mekanik özellikleri değerlendirilmektedir. Kimyasal testler ile, koruyucular, çözücüler ve yüzey aktif maddeler gibi bileşenlerin sınırlar içinde olduğu değerlendirilmektedir. Mikrobiyolojik testler ile, bakteriler, küf ve maya ve patojenler dahil olmak üzere mikrobiyal kontaminasyon değerlendirilmektedir. Toksikolojik testler ile, ürünün toksik olup olmadığı veya tüketiciler için risk taşıyıp taşımadığı değerlendirilmektedir. Ekotoksikolojik ve biyolojik olarak parçalanabilirlik testleri ile de ürünlerin çevre için güvenli olup olmadığı ve yasal gereklilikleri karşılayıp karşılamadığı değerlendirilmektedir.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü spesifik test hizmetleri çerçevesinde, deterjan test hizmetleri de vermektedir.
Tekstil analizleri, endüstriyel standartların oluşumuna katkıda bulunarak ürünlerin kalite seviyesini belirler.
Spesifik testler, üretim sürecinde hataları minimize ederek kaynak verimliliğini ve kârlılığı artırır.
Testler sayesinde kalite sorunlarının önüne geçilir, maliyetli geri çağırmalar veya hatalı üretimlerin önüne geçilir.
Testler, üretim sürecinde ortaya çıkabilecek potansiyel hataları belirleyerek riskleri en aza indirir.
Kaliteli ve güvenilir ürünler, markanın itibarını artırarak sektör içinde daha güçlü bir konuma getirir.
Testler, ürünlerin yasal gerekliliklere uygunluğunu sağlayarak hukuki uyum risklerini azaltır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu