Bir malzemenin dielektrik dayanımı (dielectric strength), bir yalıtkanın elektriksel gücünün bir ölçüsüdür. Malzemede bir dielektrik bozulmanın meydana geldiği maksimum voltaj, dielektrik dayanımı olarak tanımlanmaktadır. Bu direnç birim kalınlık başına Volt cinsinden ifade edilmektedir. Bir malzemenin dielektrik dayanımı ne kadar yüksek olursa o kadar iyi bir elektrik yalıtkanlığı söz konusu demektir.
Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) tarafından geliştirilen IEC 60243 standardı, bir malzemenin dielektrik dayanımını test etme yöntemi sunan bir standarttır. Ülkemizde bu standartlar dizisi Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından şu başlıkla yayınlanmıştır: TS EN 60243 Yalıtım malzemelerinin elektriksel dayanıklılığı - Deney metotları.
Söz konusu standartta açıklanan test yöntemi, hava veya yağ içinde gerçekleştirilmektedir. Test malzemesi iki elektrot arasına yerleştirilmekte ve elektrotlar arasındaki voltaj, numune delinene kadar veya ayrışma meydana gelene kadar yükseltilmektedir. Genelde numunenin kalınlığı 0,8-3,2 mm arasındadır. Kalınlığı 2 mm’nin üzerinde olan numuneler, bozulmadan önce parlamayı önlemek için genellikle yağda test edilmektedir. Dielektrik dayanımı hesaplanırken, kırılma voltajı numunenin kalınlığına bölünmektedir. Plastikler genel olarak 10-30 kV/mm arasında iyi dielektrik dayanımına sahiptir. Örneğin düşük yoğunluklu polietilenin iyi dielektrik dayanımı 27 kV/mm, polipropilenin 22 kV/mm ve polivinilklorürün 14 kV/mm’dir.
Başka bir anlatımla dielektrik mukavemet, saf bir malzemenin yalıtım özellikleri bozulmaya başlamadan önce ideal olarak sürdürebildiği maksimum elektrik alanını gösteren bir malzeme özelliğidir. Bir dielektrik malzeme, aslında bir elektrik alanında polarize edilebilen bir elektrik yalıtkanıdır. Bir malzeme harici bir elektrik alanına maruz kaldığı zaman, içinde serbest elektronların hareket etmesine izin vermemekte, yani herhangi bir akım akışını engellemektedir.
Dielektrik dayanımı, malzemenin yalıtım kalitesini karakterize etmektedir. Bu mukavemet, malzeme konfigürasyonundan veya elektrik alanı üreten elektrotlardan bağımsızdır.
Cam veya porselen gibi belli bir dielektrik malzeme belli bir voltaja maruz bırakılırsa ve bu voltaj sürekli yükselirse, malzeme belli bir noktada direncini kaybeder. Buna dielektrik çöküş denmektedir.
Yalıtım malzemelerinin dielektrik dayanımını ölçmek için iyi tanımlanmış test yöntemleri uygulanmaktadır.
Uzun yılların tecrübesine sahip kuruluşumuz tarafından, eğitimli ve deneyimli bir kadro ile işletmelere, elektriksel güvenlik test hizmetleri çerçevesinde dielektrik dayanım (dielectric strength) test hizmetleri verilmektedir.
Sürekli gelişim ve yenilikçilik, elektrik sistemlerinizi sürekli olarak iyileştirir. Yenilikçi yaklaşımlar, rekabet avantajı sağlar.
Global standartlara uygunluk, uluslararası pazarda tanınmanızı sağlar. Bu, yeni iş fırsatlarına kapı açar.
Hedef kitlenizin güvenlik ihtiyaçlarını anlama ve karşılamada daha etkin olmanızı sağlar. Bu, pazarlama stratejilerinizi güçlendirir.
Belgelendirilmiş süreçler, güvenilirliğinizi artırarak müşteri ve paydaşların güvenini kazanmanıza yardımcı olur.
Etkin güvenlik süreçleri, kaynak kullanımını optimize eder. Bu da maliyetlerin düşmesi ve kârlılığın artmasını sağlar.
Etkin güvenlik önlemleri, kaynak kullanımını optimize ederek maliyetlerin düşmesine yol açar. Bu, işletmenizin kârlılığını artırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu