Endüstriyel laboratuvarlar, otomotiv, enerji, gıda, tekstil, tıp, madencilik ve çeşitli sektörlerin ihtiyaçları ve çevre güvenliği bakımından bir dizi farklı alanda ölçüm, test, analiz ve değerlendirme çalışmaları yapmak için kullanılmaktadır. Endüstriyel laboratuvarlar bir dizi farklı amaç için kurulmaktadır. Örneğin küresel otomotiv sektöründeki müşterilerin yüksek kaliteli ürünler, bileşenler ve sistemler geliştirmesine, iyileştirmesine ve sürdürmesine yardımcı olmak için otomotiv parçalarının test edilmesi gerekmektedir.
Laboratuvar kalitesi, rapor edilen test sonuçlarının doğruluğu, güvenilirliği ve güncelliği ile kendini göstermektedir. Laboratuvar sonuçları olabildiğince doğru olmalı, laboratuvar işlemlerinin tüm yönleri güvenilir olmalı ve raporlama zamanında yapılmalıdır.
Ölçümler yapılırken her zaman bir miktar yanlışlık payı olmaktadır. Buradaki güçlük, test sistemlerinin sınırlamaları göz önüne alındığında hata payını mümkün olduğu düzeyde düşürmektir. Yüzde 1’lik bir hata payı bile, laboratuvar testleri gibi birçok olayın meydana geldiği bir sistemde oldukça büyük bir hatadır.
Laboratuvar kalite yönetim sistemi tüm süreçleri ele almaktadır. Laboratuvar sisteminin karmaşıklığı, laboratuvarda kaliteyi sağlamak için birçok faktörün ele alınmasını gerektirir. Bu faktörlerden birkaçı şunlardır: laboratuvar ortamı, kalite kontrol prosedürleri, iletişim, kayıt tutma, yetkin ve eğitimli personel ve kaliteli ekipman.
Diğer taratan Uluslararası Standartlar Örgütü’ne (ISO) bağlı bir kuruluş olan Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) tarafından geliştirilen ISO/IEC 17025 standardı, laboratuvarların yetkin bir şekilde çalıştıklarını ve geçerli sonuçlar ürettiklerini kanıtlamaya yöneliktir. Bu sayede laboratuvar çalışmalarına hem ulusal hem de dünya genelinde güven kazandırmaktadır. Aynı zamanda ülkeler arasında sonuçların daha geniş kabul görmesini sağlayarak laboratuvarlar ve diğer kuruluşlar arasındaki işbirliğini kolaylaştırmaya yardımcı olmaktadır. Bu belgeye sahip laboratuvarlar tarafından düzenlenen test raporları ve belgeler, başka bir teste gerek kalmadan her ülkede kabul görmektedir. Bu sayede uluslararası ticaretin önü açılmıştır.
Söz konusu standart ülkemizde de Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından şu başlıkla yayınlanmıştır: TS EN ISO/IEC 17025 Deney ve kalibrasyon laboratuvarlarının yeterliliği için genel şartlar.
Günümüzde giderek daha fazla küreselleşen dünyamızda, tedarik zincirleri uzamakta ve ticaret ve izlenebilirlik daha karmaşık hale gelmektedir. Bu nedenle akreditasyon, firmaların, ürünlerinin kalitesi ve orijinalliği konusunda güvence sağlamalarının kesin bir yolu olmaktadır.
Laboratuvar test hizmetleri kapsamında gerçekleştirilen diğer testler şunlardır:
Kuruluşumuz tarafından çeşitli sektörlerdeki işletmeler için, laboratuvar test hizmetleri çerçevesinde, sayısız testler gerçekleştirilmektedir.
Çeşitli testler, mevcut süreçlerdeki zayıf noktaları ortaya çıkarır ve bu da süreç iyileştirmelerine olanak tanır.
Çeşitli testlerin başarıyla tamamlanması, müşterilere ürünlerin güvenli ve kaliteli olduğunu garanti eder, bu da müşteri memnuniyetini artırır.
Testlerin doğru şekilde yapılması, güvenli ve verimli bir çalışma ortamı yaratır, bu da çalışanların motivasyonunu artırır.
Testler, gıda üretimi ve işleme süreçlerinde güvenliği ve hijyeni artırarak sağlık risklerini azaltır.
Testlerin uluslararası standartlara uygunluğu, ürünlerin global pazarda kabul edilmesini sağlar ve tanınırlık kazandırır.
Testlerin başarıyla yapılması, markanın güvenilirliğini ve değerini artırır, pazar konumunu güçlendirir.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu