Perdelerin test edilme amacı, aleve maruz kaldığı zaman alev alma olasılığının olup olmadığını tespit etmektir. Bu yanıcılık testi, perdenin güvenli olup olmadığını değerlendirmek içindir. Yani normal kullanım koşullarında veya öngörülebilir yanlış kullanım durumlarında, bir tehlikeye neden olma veya kullanıcıya zarar verme olasılığının çok düşük olması gerekmektedir.
Amerikan Test ve Malzeme Kuruluşu (ASTM) tarafından, tekstil ürünlerinin dikey alev direncini tespit etmek amacı ile ASTM D6413 standardı geliştirilmiştir. Bu standartta dikey konumda kullanılan bazı tekstil ürünlerinin dikey alev direncini belirlemeye yönelik gereklilikler açıklanmakta ve bir test yönemi sunulmaktadır (ASTM D6413-08 Tekstillerin alev dayanımı için standart test yöntemi, dikey test). Söz konusu standart, tekstil malzemelerinin, ürünlerinin veya montajlarının kontrollü laboratuvar koşulları altında ısıya ve aleve tepkisini ölçmek için kullanılmaktadır. Ancak bu standart, gerçek yangın koşulları altında malzemelerin, ürünlerin veya montajların yangın tehlikesini veya yangın riskini tanımlamak veya değerlendirmek için kullanılmamalıdır.
Aynı konuda bir standart da, İngiliz Standartlar Enstitüsü (BSI) tarafından hazırlanan BS 5438 standardıdır (BS 5438 Dikey olarak yönlendirilmiş numunelerin yüzüne veya alt kenarına uygulanan küçük bir ateşleyici aleve maruz bırakıldığında tekstil kumaşlarının yanıcılığını test etme yöntemleri). Bu standartta sunulan test yöntemi ile, dikey yerleştirilmiş kumaşların tutuşma kolaylığı, sınırlı alev yayılımı ve alev yayılma oranı belirlenmektedir.
Perdelerin tutuşmasına neden olan kaynaklar, sigara, kibrit veya çakmak ateşi, mum gibi çıplak alevler veya başka yoğun ısı kaynaklarının tutuşması olabilir. Dikey olarak asılan bir malzeme parçası olan perdeler, kolayca alev alabilir ve alev hızlıca yayılabilir. Ancak bazı kumaşlar hemen tutuşurken bir kısmı hemen alev almaz. Kumaşların, tutuşmaya karşı doğal bir direnci yoktur. Bu direnç genelde kumaş üretiminin bitim işlemleri ile kazandırılmaktadır.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü yanmazlık test hizmetleri çerçevesinde, dikey yerleştirilmiş kumaş ve kumaş kombinasyonlarında küçük bir alev uygulaması ile yanmazlık testi hizmetleri de vermektedir.
Yanmazlık testlerinden başarıyla geçen ürünler, pazarda güvenilirlik ve kalite imajı oluşturarak rekabet avantajı sağlar.
Yanmazlık testleri, ürünlerin yangın riskini azaltarak güvenli kullanım sağlar ve potansiyel tehlikeleri önler.
Yanmazlık testleri, sektörün güvenlik standartlarının belirlenmesine yardımcı olur ve ürünlerin kalite seviyesini doğrular.
Yanmazlık testleri, ürünlerin güvenlik özelliklerinin doğruluğunu onaylayarak güvenilirliğini artırır.
Global güvenlik standartlarına uygun testler, ürünlerin uluslararası pazarda kabul görmesini ve tanınırlığını artırır.
Güvenli ve kalitesi test edilmiş ürünler, çalışanlara güven vererek iş yerinde motivasyonu artırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu