Dikiş mukavemeti, dikiş esnekliği ve dikişlerin vücuda uyum yeteneği, kullanılan kumaşın yapısına, uygulanan bitim işlemlerine, dikim yöntemine, dikiş şekline, dikiş ipliği özelliklerine ve dikiş sıklığına bağlı olarak değişmektedir. Dikiş sıklığındaki farklılıklar da dikiş kuvvetini etkilemektedir. Dikiş kuvveti, diğer faktörler değişmese de dikiş yoğunluğu büyüyorsa, artmaktadır. Bu durum, çok sayıdaki iğne delikleri malzemeyi zayıflatmaya başladığı noktaya kadar sürmektedir. Bu nedenle daha düşük dikiş yoğunluğunda daha güçlü iplik kullanmak gerekmektedir.
Yapılan araştırma sonuçlarına göre dikiş kalitesi sadece dikişin görünümü ile ilgili değildir. Dikiş mukavemeti, dikiş aşınması ve esnekliği gibi özellikleri de içermektedir. Dikiş mukavemeti ve kumaşın esnemesi, kumaşın dikilebilirliğine etki eden başlıca iki faktördür. Giyecekler, kullanılması sırasında, vücudun hareketleri ile sürekli olarak bir gerilmeye maruz kalmaktadır. Bu gerilimler kumaşa farklı açılarda etki yapmaktadır. Örneğin ceket ve pantolon üretiminde dikişler, sadece atkı ve çözgü yönlerinde değil, kullanım sırasında devamlı zorlanmaya maruz kalan kol evi ve pantolon ağı bölgelerinde farklı verev açılarda olmaktadır. Bu yüzden testler sırasında, çözgü ve atkı yönlerinde, ayrıca 30, 45 ve 60 derece verev açılarda, farklı dikiş iplikleri ve dikiş sıklıkları ile dikiş mukavemeti ve esnemesi değerlendirilmektedir.
Genelde 45 derecelik verev açı ile dikilen kumaşların mukavemeti, diğer derecelerle dikilen kumaşa göre daha yüksektir. En fazla esnekliğe sırasıyla 45, 60, 30, 90 ve 0 derecelik açıyla dikilen kumaşlar sahiptir. Testlerde kullanılan iplik çeşidine göre kumaşın mukavemet ve esnekliğinde bir fark görülmemektedir.
Eğer malzeme dikiş yerlerinde dağılıyorsa ve sorunun kumaş yerine iplikten kaynaklandığı biliniyorsa, bu durumda dikiş gücü veya dayanıklılığı ile ilgili bir problem var demektir. Bu durum, ipliğin elyaf türünden, boyutundan, yüzeyinden veya yapısından etkilenmektedir. Saylan bu faktörler dikiş mukavemetini etkilemektedir ve dikiş mukavemetini arttırmak açısından, tüm malzemeler için yüksek kaliteli ipler kullanmak önemli olmaktadır.
Uzun yılların kazandırdığı deneyim ile kuruluşumuz, talep eden işletmelere, eğitimli ve uzman bir kadro ile tekstil sektörü fiziksel test hizmetleri çerçevesinde, dikiş mukavemeti ve dikiş esnekliği test hizmetleri de vermektedir.
Etkili analiz süreçleri, üretim verimliliğini artırır ve kaynakların etkin kullanımını teşvik eder. Bu, maliyetlerin düşmesi ve kârlılığın artması anlamına gelir.
Verimli test süreçleri, kaynak kullanımını optimize eder ve maliyetleri düşürerek işletmenin kârlılığını artırır.
Global standartlara uygunluk, uluslararası pazarda tanınmanızı sağlar ve yeni iş fırsatları sunar. Bu, işletmenizin itibarını güçlendirir.
Test süreçleri, potansiyel risklerin belirlenmesine yardımcı olur. Bu sayede, tehlikelerin önlenmesi ve kalite kontrolü sağlanır.
Fiziksel testler, üretim sürecinde çalışanların güvenliğini değerlendirir. Bu, iş yerinde motivasyonu artırarak daha güvenli bir ortam sağlar.
Fiziksel analizler, yasal düzenlemelere uyum sağlamaya yardımcı olur ve olası hukuki sorunları minimize eder. Bu, işletmenizin yasal güvenliğini artırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu