Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından yayınlanan ISO 9073-9 standardı, dokunmamış veya dokuma ve örme kumaşların döküm katsayısını belirlemeye yönelik bir test yöntemi sunmaktadır. Bu standart ülkemizde de Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından şu başlıkla yayınlanmıştır: TS EN ISO 9073-9 Tekstil - Dokusuz kumaşlar için deney yöntemleri - Bölüm 9: Döküm katsayısının tayini.
Kumaş dökümü, belli boyutta bir kumaşın, belli koşullarda kendi ağırlığı altında askıya alındığı zaman deforme olma yeteneğini ifade etmektedir. Parlaklık, renk, doku gibi ile birlikte kumaşın dökümü, kumaş ve giyecek görünümünü tanımlamaktadır.
Döküm özellikleri normalde, tasarım ve üretim sektöründe çalışanlar tarafından öznel olarak değerlendirilmektedir. Ancak tekrarlanabilirlik eksikliği ve çalışanlar arasındaki tutarsızlıklar yüzünden araştırmacılar dökümü nicel olarak yorumlamak için çalışmışlardır. Kaliteyi belirlemek ve kumaşın gerçek döküm özelliklerini doğru şekilde yansıtmak için, güvenilir, verimli ve doğru bir yöntem bulmak önemlidir. Ölçüm sürecini daha kolay, daha doğru, çalışan becerilerine daha az bağımlı hale getirmek ve döküm için tatmin edici değerler elde etmek ve alternatif kumaş döküm parametrelerini geliştirmek için çalışmalar devam etmektedir. Döküm ölçer cihazların geliştirilmesi bu çalışmaların sonucudur. Dinamik döküm ölçer cihazlarının (drapemetre) geliştirilmesi ile, insan vücudu hareketine benzer dinamik döküm davranışıları incelenmektedir.
Kumaş dökümü ölçümü 1930’lu yıllarda başlamıştır ve döküm kalitesinin bir ölçüsü olarak önerilen kumaş bükme uzunluğunu ölçmek için objektif testler geliştirilmiştir. Kumaş döküm katsayısını belirlemek için ilk standart BS 5058 standardıdır. İkincisi ise BS EN ISO 9073-9 standardıdır.
Günümüzde döküm katsayısının belirlenmesi için hem geleneksel yöntem hem de otomatik yöntemler kullanılmaktadır. Ayrıca otomatik yöntem kullanılarak, döküm şekli parametreleri ve döküm dalgası genliği, dalga boyu ve düğüm sayısı dahil olmak üzere çok sayıda istatistiksel bilgiler kantitatif olarak elde edilmektedir. Geleneksel döküm test cihazlarını kullanan sınırlamalar, hatalar ve zayıf veriler araştırmacıları statik geleneksel döküm ölçer cihazını, daha yüksek doğruluk, tekrarlanabilirlik ve kolaylıkla daha fazla veri elde etmeye teşvik etmiştir.
Uzun yılların kazandırdığı deneyim ile kuruluşumuz, talep eden işletmelere, eğitimli ve uzman bir kadro ile tekstil sektörü fiziksel test hizmetleri çerçevesinde, dökümsüz kumaşlar için (döküm katsayısının belirlenmesi) test hizmetleri de vermektedir.
Verimli test süreçleri, kaynak kullanımını optimize eder ve maliyetleri düşürerek işletmenin kârlılığını artırır.
Fiziksel testler, üretim sürecinde çalışanların güvenliğini değerlendirir. Bu, iş yerinde motivasyonu artırarak daha güvenli bir ortam sağlar.
Test süreçleri, potansiyel risklerin belirlenmesine yardımcı olur. Bu sayede, tehlikelerin önlenmesi ve kalite kontrolü sağlanır.
Sürekli gelişim ve yenilikçilik, ürün ve hizmetlerinizi sürekli olarak iyileştirir. Yenilikçi yaklaşımlar, rekabet avantajı sağlar.
Mevcut süreçlerin gözden geçirilmesi, verimliliği artırır ve sürekli iyileştirme kültürünü destekler. Bu, işletmenizin gelişimine katkıda bulunur.
Standartlara uygunluk, tekstil ürünlerinizi rakiplerinizden ayırarak piyasada öne çıkmanıza yardımcı olur. Sertifikasyon, markanızın değerini yükseltir.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu