Mikrobiyal kontaminasyon, bakteri, virüs, kimyasal bileşikler veya parazitler gibi mikrobiyal ajanların kasıtsız olarak vücuda girmesidir. İnsanlar genellikle kullandıkları kozmetik ürünler yüzünden bu kirletici maddelere maruz kalmaktadır.
Bakteriler daha sonra ruj yüzeyinde veya likit ruj tüpünün içinde yaşayabilir ve bir sonraki uygulamada dudaklara yayılabilir.
Mikrobiyal kontaminasyonun en büyük kaynağı sudur. İnsanlar dışında su, mikrobiyal bulaşmanın bir numaralı kaynağıdır. Mikroorganizmalar suda kolaylıkla bulunur ve çoğalırlar. Bu nedenle, ürün işleme yıkamaları ve ekipman temizliği sırasında steril su kullanılması, istenmeyen mikrobiyal kontaminasyonu önlemek için çok önemlidir.
Kozmetik ürünlerin bileşimindeki karbon ve nitrojen kaynakları, mineraller, büyüme faktörleri, uygun asidik ortam ve nem gibi ortam koşulları mikrobiyal üreme için uygun ortamı oluşturur. Bu ürünlerin mikrobiyolojik kontaminasyonu hem tüketici sağlığı açısından risk oluşturması hem de üründe meydana gelen değişiklikler nedeniyle ekonomik kayıplara neden olması açısından önemlidir.
Dudak kremleri, rujlar ve likit rujlar dahil birçok kozmetik ürününde mikrobiyolojik testler, Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından geliştirilen “ISO 17516:2014 Kozmetik - Mikrobiyoloji - Mikrobiyolojik sınırlar” başlıklı standart çerçevesinde gerçekleştirilir. Söz konusu standart tüm kozmetikler için geçerlidir ve ilgili taraflara ürünlerin mikrobiyolojik kalitesinin değerlendirilmesinde yardımcı olur. Düşük mikrobiyolojik riske sahip olduğu düşünülen bazı kozmetik ürünlerin rutin mikrobiyolojik testlere tabi tutulması gerekmeyebilir ve üretici firmalar, ürünlerin bu standardı karşıladığından emin olabilirlerse test yapmamaya karar verebilir.
Her kozmetik üretici firma, ürünlerinin hijyenik koşullarda üretildiğinden emin olmak için ürünlerin mikrobiyolojik güvenliği ve kalitesi ile ilgili bir sorumluluğa sahiptir. Kozmetik ürünler, aşırı miktarda mikroorganizma veya ürün kalitesini veya tüketici güvenliğini etkileme potansiyeline sahip belirli mikroorganizmaları içermemelidir.
Üretici firmalar, hammaddelerden, işlemeden ve paketlemeden mikroorganizmaların girişini sınırlamak için gerekli önlemleri almak zorundadır.
Kısaca bu uluslararası standardın amacı, üretimi tamamlanmış kozmetik ürünler için kabul edilebilir niceliksel ve niteliksel sınırlar geliştirmektir.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen kozmetik testleri arasında, dudak kalemi, likit ruj için mikrobiyal kontaminasyon limit testi de bulunmaktadır.
Çevre dostu testler ve ürünler, sürdürülebilirlik ilkelerine katkıda bulunur.
Kozmetik testleri, kalite ve güvenlik standartlarının belirlenmesine ve korunmasına katkıda bulunur.
Kozmetik testleri, markanın güvenilirliğini artırarak tüketici güvenini kazanmasını sağlar.
Güvenli ve etkili ürünler, hedef kitlenin beklentilerini karşılayarak doğru kitleye ulaşmayı sağlar.
Kozmetik ürünlerde uluslararası güvenlik standartlarına uyum, firmanın global pazarda tanınırlığını artırır.
Test süreçleri, üretim sürecindeki eksiklikleri belirleyerek daha verimli bir akış sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu