Uzmanlara göre düğmeler, doğru dikilirse giyeceğin estetik değerini de arttırmaktadır. Bu nedenle giyecek üreten firmalar, ürünlerinde fermuarlardan daha fazla düğme kullanmaktadır. Düğmeler, bir giyeceğin iki parçasını birleştirmek için kullanılan küçük parçalardır. Düğmeler, erkek veya kadın giyiminde, deri bir giyside ya da bir kot pantolonda fark yaratan ve zenginleştiren bir faktördür. Düğmeler farklı malzeme, renk ve şekilde üretilmektedir. Ancak kaliteli ve işlevsel olması son derece önemlidir.
Antik dönemlerde de giysi malzemelerini tutturmak için boncuklar kullanılmıştır. Bunlar aynı zamanda dekoratif ve sembolik değerleri ile süs olarak da kullanılmıştır. Bugünkü anlamda ilk işlevsel düğmeler, on üçüncü yüzyılda Almanya’da ortaya çıkmış, kısa sürede diğer ülkelere yayılmıştır.
Düğmeler, giyimde en fazla kullanılan aksesuardır. Geleneksel işlevsel rolünün yanı sıra, giderek artan bir şekilde giyeceklerde dekoratif amaçlı da kullanılmaktadır. Düğmeler, giysilerin rahatlığını, estetiğini ve güvenliğini etkilemektedir. Bir düğme giysiye sıkıca tutturulmazsa, küçük çocuklar tarafından çekilip yutulabilir. Bu, oyuncaklardaki küçük parçalar kadar tehlikeli bir durumdur. Keza düğme yüzeyinin toksik kimyasal maddeler içerip içermediğinin de kontrol edilmesi gerekmektedir.
Özellikle çocuk giysilerinde güvenliği sağlamak için düğmeler, başta EN 71-1 ve CEN/TR 16792 olmak üzere ilgili standartlara göre bir takım testlerden geçilmelidir.
Bütün tekstil ürünlerinde olduğu gibi, düğmelerin de, üretimde kullanılan malzemelerin fiziksel testlerinin yapılmış olması gerekmektedir. Bu fiziksel testlerin başında düğme mukavemeti ve düğme vuruş testleri gelmektedir. Düğme vuruş testlerinde özellikle şu iki standart dikkate alınmaktadır:
Bunlardan Amerikan Test ve Malzeme Kuruluşu (ASTM) tarafından yayınlanan ASTM D5171-15 standardı plastik dikiş düğmelerinin darbe direncinin belirlenmesine yönelik bir test yöntemi sunmaktadır. Bu standardın tam ismi şu şekildedir: ASTM D5171-15 Plastik dikiş düğmelerinin darbe direnci için standart test yöntemi.
Bu test yöntemi, bir düğmenin darbe altında kırılmaya direnme yeteneğini belirlemek için uygulanmaktadır. Şu faktörler, bir düğmenin darbe koşulları altında arızaya direnme yeteneğini etkilemektedir: reçine formülasyonu, şekil bağ boyutu, kalınlık, delik sayısı ve aralığı.
Uzun yılların kazandırdığı deneyim ile kuruluşumuz, talep eden işletmelere, eğitimli ve uzman bir kadro ile tekstil sektörü fiziksel test hizmetleri çerçevesinde, düğme vuruş test hizmetleri de vermektedir.
Standartlara uygunluk, tekstil ürünlerinizi rakiplerinizden ayırarak piyasada öne çıkmanıza yardımcı olur. Sertifikasyon, markanızın değerini yükseltir.
Test süreçleri, potansiyel risklerin belirlenmesine yardımcı olur. Bu sayede, tehlikelerin önlenmesi ve kalite kontrolü sağlanır.
Mevcut süreçlerin gözden geçirilmesi, verimliliği artırır ve sürekli iyileştirme kültürünü destekler. Bu, işletmenizin gelişimine katkıda bulunur.
Müşteri ihtiyaçlarının belirlenmesi, ürün ve hizmetlerinizi daha iyi şekillendirmenizi sağlar. Bu, pazarlama stratejilerinizi güçlendirir.
Fiziksel analizler, yasal düzenlemelere uyum sağlamaya yardımcı olur ve olası hukuki sorunları minimize eder. Bu, işletmenizin yasal güvenliğini artırır.
Global standartlara uygunluk, uluslararası pazarda tanınmanızı sağlar ve yeni iş fırsatları sunar. Bu, işletmenizin itibarını güçlendirir.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu