Elektrolitik aşındırma, metal bir nesnenin yüzeyinin, onu elektriksel olarak iletken bir çözeltiye batırarak ve elektriği doğru akım olarak uygulayarak kazındığı bir metal işleme tekniğidir. Elektrolitik aşındırma prensibi, numunenin galvanik bir hücreye anot olarak yerleştirilmesi ve numune yüzeyinden malzemenin çıkarılması ile sonuçlanması dışında kimyasal aşındırmayla aynıdır.
Günümüzde kullanılan iki temel aşındırma teknolojisi vardır: ıslak ve kuru. Her ikisi de aşındırma işleminde reaktif kuvvet olarak korozyonu kullanır, aradaki fark, ıslak aşındırmanın kimyasal çözeltiler kullanması, kuru aşındırmanın ise gaz kullanmasıdır. Kuru aşındırma öncelikle devreyi tanımlayan adımlar için kullanılır, kimyasal banyolar kullanılarak yapılan ıslak aşındırma ise esas olarak levhaları temizlemek için kullanılır. Genel olarak, levhanın bir kısmı, aşındırma sırasında fotorezist gibi aşındırmaya dirençli bir maskeleme malzemesi veya silikon nitrür gibi sert bir maske ile korunur.
Islak ve kuru aşındırma arasındaki temel fark, ıslak aşındırmada sıvı faz veya kuru aşındırmada plazma fazı olan, kullanılan aşındırma ajanı olmasına rağmen, her ikisi de maskelenmiş bir yüzeyden katmanların çıkarılmasını gerektirir. Örneğin çok çeşitli mikroelektronik, fotonik ve tıbbi uygulamalarda boyutlu nanoyapı transferi gibi.
Kısaca malzeme biliminde aşındırma, malzemenin bir numuneden kimyasal veya fiziksel yollarla seçici olarak çıkarılmasını içerir. Bu, en düşük enerjiye sahip yüzeylerin en kararlı olma eğiliminde olduğu ve kafes distorsiyon bölgelerinin ortadan kaldırılmaya daha duyarlı olduğu bir ters büyüme sürecidir. Bu teknik, numune yüzeylerinin mikro yapısını ortaya çıkarmak için kullanılır. Ayrıca yüzeylerin diğer işlemlere hazırlanmasında da kullanılır.
Aşındırma teknikleri şunları içerir: kimyasal aşındırma, elektrolitik aşındırma, termal aşındırma, plazma aşındırma ve tercihli oksidasyon.
Metal aşındırma işlemi, fazla malzemenin kimyasal reaksiyon kullanılarak iş parçasından uzaklaştırılmasıdır. Bu yöntem yıllardır var olan metallere şekil verme yöntemidir. Bu tekniğin modern kullanımı uçaklar, otomobiller ve uydular için hassas parçaların yaratılmasının yolunu açmıştır.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli test hizmetleri arasında metalurjik testler kapsamında elektrolitik aşındırma belirleme hizmetleri de bulunmaktadır.
Testler, gıda üretimi ve işleme süreçlerinde güvenliği ve hijyeni artırarak sağlık risklerini azaltır.
Farklı testler, ürün ve süreçlerin verimliliğini artırarak maliyetleri düşürür ve kârlılığı artırır.
Testlerin başarıyla yapılması, ürünlerin güvenilirliğini artırır ve marka imajını güçlendirir.
Testlerin doğru şekilde yapılması, güvenli ve verimli bir çalışma ortamı yaratır, bu da çalışanların motivasyonunu artırır.
Testler, ürünlerin ve hizmetlerin yerel ve uluslararası yasal düzenlemelere uygunluğunu sağlar, hukuki riskleri azaltır.
Testlerin başarıyla yapılması, markanın güvenilirliğini ve değerini artırır, pazar konumunu güçlendirir.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu