Tekstil lifleri çok çeşitlidir ve tekstil sektöründe çeşitli yapılarda birçok uygulama için kullanılmaktadır. Tekstil sektöründe kullanılan elyaflarının yaklaşık yüzde 80’i selüloz veya polyestere, yüzde 18’i naylon, poliakrilonitril ve polipropilene ve yüzde 2’si proteinlere dayanmaktadır. Liflerdeki çeşitlilik genelde biçim, şekil, boyut, işlem parametreleri, katkı maddeleri ve yüzeyler ile elde edilmektedir.
Tek liflerin uzunlukları 1 cm’den az ya da binlerce metre arasındadır. Doğal lifler, kaynağına bağlı olarak çeşitli uzunluklarda olmaktadır. Sentetik lifler ise uzunluklarına bağlı olarak filament lifler ve ştapel lifler olarak ikiye ayrılmaktadır. Filament lifler uzun, kesiksiz ve sonsuz uzunlukta üretilen liflerdir ve genelde belli uzunluklarda kesilöektedir. Ştapel lifler ise kesikli, kısa ve sonlu uzunluğa sahiptir. Tekstil kumaşları nadiren tek tek liflerden üretilmektedir. Çoğunlukla liflerden elde edilen iplik kullanılmaktadır. Kumaşlar genel olarak dokuma, örme ve dokuma olmayan (nonwoven) kumaşlar olmak üzere üç temel forma sahiptir.
Ana tekstil elyaf kategorileri, doğal ve sentetiktir (insan yapımıdır). Doğal lifler pamuk, keten veya hint keneviri gibi bitki lifleri veya yün veya ipek gibi protein lifleri olmaktadır. Sentetik lifler viskoz, polyester, poliamid, poliakrilik veya poliüretan gibi insan yapımı liflerdir. Bununla birlikte, özellikle doğal ve sentetik lifler karıştırılarak bazı avantajlar elde edilmektedir. Örneğin doğal elyaf kaynakları sınırlıdır ve yüksek maliyetlidir. Buna karşılık sentetik liflerde tekstil ürünlerinin raf ömrü uzatılmakta, performans özellikleri iyileştirilmekte ve tüketicilerin artan talepleri daha hızlı karşılanmaktadır.
Tekstil sektörü işletmeleri her zaman, tekstil ürünlerinin kalite ve performansı açısından, ürünün hangi lif veya liflerden üretildiğini bilmek zorundadır. Genelde uygulanan bir test sonucu ile ürünün hangi liften dokunduğunu anlamak mümkündür. Ancak bazı durumlarda birkaç farklı testin sonuçlarına göre karar vermek gerekmektedir. Yapılan bu testlere kalitatif değerlendirme denmektedir. Kalitatif değerlendirme çerçevesinde şu temel testler gerçekleştirilmektedir: yakma testleri, mikroskop testleri, kuru destilasyon testleri, boyama testleri ve kimyasal çözücülerle yapılan testler.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü kimyasal ve ekolojik test hizmetleri çerçevesinde, elyaf analizi ve kalitatif değerlendirme test hizmetleri de vermektedir.
Kimyasal ve ekolojik standartlara uygunluk, markanızı rakiplerinizden ayırır. Çevre dostu ürünler, günümüz pazarında büyük bir değer taşır.
Bu testler, üretim sürecinin çevresel etkilerini değerlendirir. Sürdürülebilir uygulamalar benimsemek, ekolojik ayak izini azaltır.
Mevcut süreçlerin gözden geçirilmesi, çevresel etkilerin azaltılmasına yönelik iyileştirmeler sağlar. Bu, işletmenizin sürdürülebilirliğine katkıda bulunur.
Bu testler, çevre dostu uygulamaların benimsenmesine katkı sağlar ve ekolojik sürdürülebilirliği destekler. Bu, toplumda olumlu bir imaj oluşturur.
Kimyasal ve ekolojik testler, yasal düzenlemelere uyumu sağlar. Bu, olası hukuki sorunları minimize eder ve işletmenizin yasal güvenliğini artırır.
Bağımsız testler, ürünlerinizin güvenilirliğini artırarak müşteri ve paydaşların güvenini kazanmanıza yardımcı olur.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu