EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
En Boy Ölçümü

Tekstil sektöründe kumaş genişliği iki şekilde tanımlanmaktadır: toplam genişlik ve kullanılabilir genişlik. Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından geliştirilen ISO 3932 standardına göre toplam genişlik, parçadaki en dıştaki çözgü ipleri arasında, kumaşın uzunluğuna dik açılarda ölçülen mesafedir. Yine bu standarda göre kullanılabilir genişlik ise, kumaşın gövdesinin en dıştaki çözgü ipleri arasında, kumaşın uzunluğuna dik açılarda ölçülen mesafedir.

Bir Avrupa standardı olan EN 1773 standardında ise, bir parçanın kullanılabilir genişliği, kumaşın herhangi bir kenar malzemesi, işaret, iğne deliği veya diğer homojen olmayan alanları hariç, kumaş genişliği olarak tanımlanmaktadır. Kumaştaki hatalar, parçanın kullanılabilir genişliği sözleşmede belirtilenden daha az olduğunda ortaya çıkar. Sözleşmede öngörülen kullanılabilir genişliğin altında hiçbir toleransa izin verilmez. Maksimum genişlik, kumaşın öngörülen kullanılabilir genişliği +4 cm’yi aşmamalıdır. Bu standart ülkemizde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından şu başlıkla yayınlanmıştır: TS EN 1773 Tekstil - Kumaşlar - Genişlik ve uzunluğun tayini.

Kumaşın genişliğini test etmenin birkaç yöntemi bulunmaktadır. Örneğin kumaşın kenarı olması durumunda, iki kenar arasındaki en küçük mesafe ölçülerek test edilmektedir. Kenarları olmayan kumaşlarda ise, kumaşın iki kenarı arasındaki en küçük mesafe ölçülmekte ve her iki taraftan birer cm düşülmektedir. Gergi pimi delikleri veya işaretleri olan kumaşlar, kumaş üzerindeki delikler veya işaretler arasındaki minimum genişlikte gerilimsiz olarak ölçülmektedir. Taraflar arasında bir anlaşmazlık olması durumunda ölçümler, ISO 3932 standardına göre yapılmaktadır.

Kumaş genişliği ile ilgili bir standart da, Amerikan Test ve Malzeme Kuruluşu (ASTM) tarafından yayınlanan ASTM D3774 standardıdır. Bu standartta sunulan test yöntemi, dokuma veya örme kumaşların genişliğinin, kullanılabilir genişliğinin veya her ikisinin ölçümünü içermektedir. Bu test yöntemi, tam rulolar, kumaş cıvataları ve bir rulo veya cıvatadan çıkarılan kısa numuneler için geçerlidir. Aksi belirtilmedikçe ölçümler, mevcut olduklarında kenarları da kapsamaktadır. Bu standardın tam ismi şu şekildedir: ASTM D3774-18 Tekstil kumaş genişliği için standart test yöntemi.

Uzun yılların kazandırdığı deneyim ile kuruluşumuz, talep eden işletmelere, eğitimli ve uzman bir kadro ile tekstil sektörü fiziksel test hizmetleri çerçevesinde, en boy ölçüm hizmetleri de vermektedir.

 

En Boy Ölçümü Yararları


Süreç İyileştirmeleri

Mevcut süreçlerin gözden geçirilmesi, verimliliği artırır ve sürekli iyileştirme kültürünü destekler. Bu, işletmenizin gelişimine katkıda bulunur.

Uluslararası Tanınırlık Kazandırır

Global standartlara uygunluk, uluslararası pazarda tanınmanızı sağlar ve yeni iş fırsatları sunar. Bu, işletmenizin itibarını güçlendirir.

Olası Riskleri Azaltır

Test süreçleri, potansiyel risklerin belirlenmesine yardımcı olur. Bu sayede, tehlikelerin önlenmesi ve kalite kontrolü sağlanır.

Hedef Kitle Analizi

Müşteri ihtiyaçlarının belirlenmesi, ürün ve hizmetlerinizi daha iyi şekillendirmenizi sağlar. Bu, pazarlama stratejilerinizi güçlendirir.

Çalışan Güvenliğini Artırır

Fiziksel testler, üretim sürecinde çalışanların güvenliğini değerlendirir. Bu, iş yerinde motivasyonu artırarak daha güvenli bir ortam sağlar.

Verimlilik ve Kârlılık Sağlar

Etkili analiz süreçleri, üretim verimliliğini artırır ve kaynakların etkin kullanımını teşvik eder. Bu, maliyetlerin düşmesi ve kârlılığın artması anlamına gelir.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu