Bir malzemenin dielektrik dayanımı, bir yalıtkanın elektriksel gücünün bir ölçüsüdür. Malzemede bir dielektrik bozulma meydana getirmek için gereken maksimum voltaj, dielektrik dayanımı olarak tanımlanmaktadır ve birim kalınlık başına Volt cinsinden ifade edilmektedir. Bir malzemenin dielektrik dayanımı ne kadar yüksekse, o kadar iyi bir elektrik yalıtkanı olmaktadır.
Uluslararası Standartlar Örgütü’ne (ISO) bağlı bir kuruluş olarak görev yapan Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) tarafından yayınlanan IEC 60243 standardı, bir malzemenin dielektrik dayanımını belirlemeye yönelik bir test yöntemi sunmaktadır. Bu standartlar dizisi ülkemizde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından, TS EN 60243 Yalıtkan malzemelerin elektrik dayanımı - Deney metotları başlığı ile yayınlanmıştır ve şu bölümlerden oluşmaktadır:
Dielektrik dayanımını belirlemek için kullanılan üç temel prosedür bulunmaktadır: kısa süre, yavaş yükselme hızı ve adım adım. Her test yöntemi, hava veya yağ içinde gerçekleştirilmektedir ve test malzemesinin iki elektrot arasına yerleştirilmesini ve elektrotlar arasındaki voltajın, numuneyi delene veya ayrışma meydana gelene kadar elektrotlar arasındaki voltajı arttırmayı içermektedir. Genellikle numunenin kalınlığı 0,8 ila 3,2 mm arasındadır. Kalınlığı 2 mm’nin üzerinde olan numuneler, bozulmadan önce parlamayı önlemek için genellikle yağda test edilmektedir. Dielektrik dayanımı daha sonra kırılma voltajı numunenin kalınlığına bölünerek hesaplanmaktadır. Çoğu plastiğin dielektrik dayanımı 10 ila 30 kV/mm düzeyindedir.
Kısaca dielektrik dayanımı, bir malzemenin yalıtkan olarak elektriksel dayanımıdır. Belli bir malzemeyi parçalamak için gereken maksimum voltaj olarak tanımlanmaktadır. Dielektrik mukavemet seviyesi ne kadar yüksekse, yalıtkanın kalitesi ve dolayısıyla kaplamanın bir elektrik akımının geçişine dayanma veya direnme yeteneği o kadar yüksek olmaktadır.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, çevre analizleri çerçevesinde, endüstriyel üretim, elektriksel dayanım test hizmetleri de vermektedir.
Çevre analizleri, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılmasını sağlayarak doğa dostu çözümler sunar.
Çevre analizleri, çevre dostu yenilikçi çözümler geliştirilmesine olanak tanır ve sektördeki gelişmeleri takip eder.
Çevreye duyarlı ve sürdürülebilir uygulamalar, markanın değerini artırır ve toplumsal sorumluluğunu pekiştirir.
Çevre dostu çözümler, enerji ve kaynak tasarrufu sağlayarak operasyonel maliyetleri düşürür.
Çevre analizleri, olası çevresel zararlara karşı riskleri önceden tespit ederek azaltılmasına olanak tanır.
Çevresel analizler, sektördeki çevre dostu standartların belirlenmesine katkı sağlar, böylece kaliteli ve güvenli ürünler üretilir.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu