Radyokarbon yaş tayini (karbon yaş tayini veya karbon-14 ile yaş tayini), karbonun radyoaktif izotopu olan radyokarbonun özelliklerini kullanarak organik malzeme içeren bir nesnenin yaşını belirleme yöntemidir. Bu yöntem metaller için geçerli değildir.
Başka bir ifade ile karbon-14 ile yaş tayini, canlı organizmalardan kaynaklanan karbon bazlı malzemeler için objektif yaş tahminleri sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntem ile, bir örnekte bulunan karbon-14 miktarı ölçülerek ve uluslararası bir referans standardı ile karşılaştırılarak, numunenin yaşı tahmin edilmektedir.
Bu yöntem yirminci yüzyılın en önemli keşiflerinden biridir. Arkeoloji ve diğer insan bilimleri, teorileri kanıtlamak veya çürütmek için radyokarbon tarihlemeyi kullanmaktadır. Yıllar geçtikçe, karbon-14 tarihlemesi jeoloji, hidroloji, jeofizik, atmosfer bilimi, oşinografi ve hatta biyotıp alanında uygulama imkanı bulmaktadır.
Karbon-14 (radyokarbon), kararsız ve zayıf bir şekilde radyoaktif olan karbon elementinin izotopudur. Kozmik ışın nötronlarının nitrojen 14 atomları üzerindeki etkisi ile üst atmosferde sürekli olarak karbon-14 oluşmaktadır. Karbon-14 izotopu karbondioksit oluşturmak için havada hızla oksitlenmekte ve küresel karbon döngüsüne girmektedir. Bitkiler ve hayvanlar yaşadıkları sürece karbondioksitten karbon 14’ü asimile etmektedir. Öldükleri zaman, biyosfer ile karbon alışverişi durmakta ve karbon-14 içerikleri, radyoaktif bozunma yasası tarafından belirlenen oranda azalmaya başlamaktadır. Radyokarbon tarihleme yöntemi, artık radyoaktiviteyi ölçmek için tasarlanmış bir yöntemdir.
Herhangi bir numunenin karbon-14 içeriğini ölçmek için kullanılan teknikler şunlardır: gaz orantılı sayım, sıvı sintilasyon sayımı ve hızlandırıcı kütle spektrometresi. Orantılı gaz sayımı, belli bir örnek tarafından yayılan beta parçacıklarını sayan geleneksel bir yöntemdir. Sıvı sintilasyon sayımı, başlarda popüler olan bir başka tarihleme yöntemidir. Hızlandırıcı kütle spektrometresi ise, bir numunenin radyokarbon içeriğini ölçmenin en verimli yoludur ve modern bir radyokarbon tarihleme yöntemidir.
Bu yöntemin uygulanmasında dikkate alınan standart şudur: TS EN 16640 Biyolojik esaslı ürünler - Biyolojik esaslı karbon içeriği - Radyokarbon yöntemi kullanılarak biyolojik esaslı karbon içeriğinin tayini.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, çevre analizleri çerçevesinde, endüstriyel üretim, karbon-14 ile yaş tayini hizmetleri de vermektedir.
Çevre analizleri, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılmasını sağlayarak doğa dostu çözümler sunar.
Çevresel analizler, sektördeki çevre dostu standartların belirlenmesine katkı sağlar, böylece kaliteli ve güvenli ürünler üretilir.
Çevre analizleri, olası çevresel zararlara karşı riskleri önceden tespit ederek azaltılmasına olanak tanır.
Çevresel etkilerin minimize edilmesi, kaynak kullanımını optimize ederek verimliliği ve kârlılığı artırır.
Çevresel etkilerin sürekli izlenmesi ve iyileştirilmesi, süreçlerin daha sürdürülebilir hale gelmesini sağlar.
Çevre analizleri, çevre dostu yenilikçi çözümler geliştirilmesine olanak tanır ve sektördeki gelişmeleri takip eder.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu