Malzeme mukavemeti, metal, ahşap, beton ve diğer malzemelerin gerilim ve gerilmeye dayanma kapasitesinin ölçülmesini ifade etmektedir. Stres, elastik bir gövdenin bir kısmının bitişik kısım üzerine uyguladığı iç kuvvettir. Gerilim ise, stresin neden olduğu boyuttaki deformasyon veya değişikliktir. Bir cisim çekmeye maruz kaldığı zaman, gerilim veya gerilme baskısı altındadır ve itildiğinde, yani bir ağırlığı desteklediğinde, sıkıştırma veya sıkıştırma gerilimi altındadır.
Kuvvet kaldırıldıktan sonra gerilme ortadan kalkarsa, malzemeler uygulanan gerilmeye göre elastik kabul edilmektedir. Elastik sınır, bir malzemenin dayanabileceği ve yine de orijinal şekline geri dönebileceği en yüksek gerilmedir. Belli bir uygulama için gerekli olan malzemelerin boyutlarını hesaplarken, elastik limitler olan çalışma gerilmeleri kullanılmaktadır.
Gelişmiş laboratuvarlarda gerçekleştirilen statik testler, bir malzemenin elastik limitini, sünekliğini, sertliğini, sıcaklık değişimine tepkisini ve diğer niteliklerini belirlemek için yapılmaktadır. Dinamik testler ise, malzemenin darbe, titreşim, döngüsel stres, dalgalanan yükler ve yorgunluk dahil olmak üzere beklenen çalışma koşullarının bir kombinasyonuna maruz kaldığı testlerdir.
Mekanik dayanım, bir malzemenin fiziksel güçlerin stresine dayanma yeteneğini ifade etmektedir. Örneğin kablo ve tel sistemleri tasarlanırken şu özellikler göz önünde bulundurulmalıdır:
Kısaca malzemelerin mukavemeti, malzemelerin mekaniği olarak adlandırılmaktadır ve katı nesnelerin gerilime ve zorlamalara maruz kalan davranış şekli ile ilgilidir. Mekanik dayanım testleri, bir malzemenin veya yapının, yükleme altındaki tepkisini ve çeşitli arıza modlarına duyarlılığını tahmin etmek için kullanılan yöntemlerdir. Bu testlerde, akma dayanımı, nihai dayanım, young modülü ve poisson oranı gibi malzeme özellikleri dikkate alınmaktadır. Aynı zamanda mekanik elemanın uzunluğu, genişliği, kalınlığı, sınır kısıtlamaları gibi makroskopik özellikleri (geometrik özellikleri) de dikkate alınmaktadır.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, çevre analizleri çerçevesinde, endüstriyel üretim, mekanik dayanım test hizmetleri de vermektedir.
Çevre analizleri, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılmasını sağlayarak doğa dostu çözümler sunar.
Çevresel etkilerin sürekli izlenmesi ve iyileştirilmesi, süreçlerin daha sürdürülebilir hale gelmesini sağlar.
Çevresel analizler, sektördeki çevre dostu standartların belirlenmesine katkı sağlar, böylece kaliteli ve güvenli ürünler üretilir.
Çevre analizleri, olası çevresel zararlara karşı riskleri önceden tespit ederek azaltılmasına olanak tanır.
Çevresel etkilerin minimize edilmesi, kaynak kullanımını optimize ederek verimliliği ve kârlılığı artırır.
Çevre dostu çözümler, enerji ve kaynak tasarrufu sağlayarak operasyonel maliyetleri düşürür.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu