EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Fenolik Sararma Haslığı

Birçok kişi, beyaz giysilerin ve kumaşların bir noktada sarıya döndüğünün farkındadır. Beyaz ve açık renkli tekstil ürünlerindeki bu sararma durumu, genelde kimyasal ve çevresel faktörlere ve kumaşın eskimesine bağlı olarak yaygın karşılaşılan bir durumdur. Pamuk veya ipek gibi doğal liflerden yapılanlar ile polyester veya naylon gibi sentetik liflerden yapılanlar dahil olmak üzere tüm tekstil ürünleri sararmaya maruz kalmaktadır.

Fenolik sararmaya, azot oksitlerinin fenoller üzerindeki etkisi neden olmaktadır. Renkli iplikler, kumaşlar veya giysilerin nakliye veya depolama sırasında bu şekilde renk değiştirmesi, fenolik sararma testleri ile belirlenmektedir. Bu testler esasen depolamada sararmadan kaynaklanan şikayetleri araştırmak için geliştirilmiştir. Günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Fenolik sararma ve renk solmasının başlıca nedenleri, optik parlatıcıların yer değiştirmesi veya solması ve kumaş yağlayıcıların oksidasyonu gibi nedenlerdir. Bu testler, beyaz ve pastel renkli ürünlerin kalitesini niteliksel olarak değerlendirmenin etkili bir yolu olmaktadır ve sararma şikayetleri giderek azalmaktadır.

Sararma, kumaşlar veya giyecekler depolanırken belli koşullar mevcut olduğunda meydana gelmektedir. Bu koşullar şu şekilde sıralanabilir: alkali kaplama, nem varlığı, havada bulunan nitrojen dioksit ve ürünlerin polietilen torbalarda veya butillenmiş hidroksitoluen (BHT) veya benzeri bileşikler içeren filmlerde saklanması.

Butillenmiş hidroksitoluen (BHT), paketleme için kullanılan polietilen filmlerin üretiminde bir antioksidan olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Bu bileşik kolayca süblimleşmekte ve temas halindeki ögelere geçiş yapmaktadır. Depolanan tekstillerin sararmasına yönelik araştırmaların sonuçlarına göre, yaygın antioksidan butile hidroksitoluen (BHT) ve çevresel nitrojen oksitleri bu konuda başlıca sorumlulardır.

Fenolik sararma haslığı testlerinde, Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından yayınlanan ISO 105-X18 standardı dikkate alınmaktadır. Bu standart ülkemizde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) arafından şu başlıkla yayınlanmıştır: TS EN ISO 105-X18 Tekstil - Renk haslığı deneyleri - Bölüm X18: Malzemelerin fenolik sarılaşma potansiyelinin değerlendirilmesi. Bu standartta, tekstil malzemelerinin fenolik sararma potansiyelinin değerlendirilmesine yönelik bir test yöntemi sunulmaktadır.

Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü haslık test hizmetleri çerçevesinde, fenolik sararma haslığı testi hizmetleri de vermektedir.

 

Fenolik Sararma Haslığı Yararları


Maliyetleri Düşürür

Verimli haslık test süreçleri, kaynak kullanımını optimize eder ve maliyetleri düşürerek işletmenin kârlılığını artırır.

Yasal Uyum Sağlar

Haslık testleri, yasal düzenlemelere uyumu sağlarken olası hukuki sorunları minimize eder. Bu, işletmenizin yasal güvenliğini artırır.

Rekabet Avantajı Sağlar

Yüksek haslık değerlerine sahip ürünler, piyasada rakiplerinizden öne çıkmanızı sağlar. Kalite, müşteri tercihlerinde önemli bir faktördür.

Marka İmajını Güçlendirir

Yüksek kalite ve dayanıklılık, markanızın itibarını artırır. İyi bir marka imajı, yeni müşteri çekmek için kritik bir unsurdur.

Yenilikçi Çözümler Sunar

Sürekli gelişim ve yenilikçilik, ürün ve hizmetlerinizi sürekli olarak iyileştirir. Yenilikçi yaklaşımlar, rekabet avantajı sağlar.

Süreç İyileştirmeleri

Mevcut süreçlerin gözden geçirilmesi, verimliliği artırır ve sürekli iyileştirme kültürünü destekler. Bu, işletmenizin gelişimine katkıda bulunur.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu