Fitalatlar genel olarak polimerlerde yumuşatıcı (plastikleştirici) olarak kullanılmaktadır. Fitalatlar en çok motiflerde, kaplamalı kumaşlarda, baskılarda ve düğmelerde kullanılmaktadır. Ancak fitalatların bir kısmı insanların üreme sistemleri için toksik özellikler göstermektedir. Belirlenen fitalatların kullanımı, Avrupa Birliği ülkelerinde çıkarılan yasal düzenlemeler ile kısıtlanmıştır.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda büyük miktarlarda fitalat maruziyetinin, karaciğer, akciğer, böbrekler ve testislerde hasar yarattığı gözlenmiştir.
Bu nedenle, Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından tasarlanan ISO 14389 standardında, gaz kromatografisi - kütle spektrometresi ile tekstil ürünlerindeki fitalatları belirlemeye yönelik bir test yöntemi sunulmaktadır. Bu uluslararası standart, bazı fitalatların bulunma riski olan tekstil ürünlerine uygulanmaktadır ve tekstil ürünlerindeki bazı fitalatların tespit edilmesi için bir test yöntemi içermektedir. Söz konusu standart ülkemizde de Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından şu başlıkla yayınlanmıştır: TS EN ISO 14389 Tekstil - Fitalat muhtevasının tayini - Tetrahidrofuran yöntemi.
Bu konuda yayınlanan bir başka standart ise bir Avrupa standardı olan EN 15777 standardıdır. Bu standart da aynı şekilde, tekstil ürünlerinden numune alınması, numuneden fitalatların ekstraksiyonu ve gaz kromatografisi kütle spektrometresi ile fitalatların belirlenmesine yönelik bir test yöntemi sunmaktadır. Bu standart da ülkemizde şu başlıkla yayınlanmıştır: TS EN 15777 Tekstil - Ftalatlar için deney yöntemi.
Tekstil ürünlerinden fitalat testleri konusunda bir başka standart, Tüketici Ürün Güvenliği Komisyonu (CSPC) tarafından yayınlanan CPSC-CH-C1001-09.2 standardıdır (Fitalatların tayini için standart çalışma yöntemi). Bu standardın amacı, çocuk bakım ürünleri ve oyuncaklardaki fitalat içeriğinin tespit edilmesidir.
Fitalatlar öncelikle polivinil klorür plastiklerde (PVC) yumuşatıcı olarak kullanılmaktadır. PVC, oyuncaklar, zemin ve duvar kaplamaları, ev mobilyaları, yapı malzemeleri, tel ve kablo yalıtımı, ayakkabı, yağmurluk ve otomobil içi olmak üzere birçok üründe kullanılmaktadır. Ayrıca tekstil ürünleri üzerine basılı bir tasarımın esnek olması için, boyalarda, yapıştırıcılarda veya sızdırmazlık maddelerinde fitalat kullanılmaktadır.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü kimyasal ve ekolojik test hizmetleri çerçevesinde, fitalat testi hizmetleri de vermektedir.
Global kimyasal ve ekolojik standartlara uygunluk, uluslararası pazarda tanınmanızı artırır ve yeni iş fırsatları sağlar.
Zararlı kimyasalların olmaması, müşteri güvenini artırır. Tüketiciler, sağlıklı ve çevre dostu ürünleri tercih eder, bu da memnuniyeti yükseltir.
Bu testler, çevre dostu uygulamaların benimsenmesine katkı sağlar ve ekolojik sürdürülebilirliği destekler. Bu, toplumda olumlu bir imaj oluşturur.
Kimyasal ve ekolojik standartlara uygunluk, markanızı rakiplerinizden ayırır. Çevre dostu ürünler, günümüz pazarında büyük bir değer taşır.
Kimyasal testler, potansiyel tehlikeleri belirleyerek riskleri yönetir. Bu, olumsuz olayların ve müşteri şikayetlerinin önüne geçer.
Bağımsız testler, ürünlerinizin güvenilirliğini artırarak müşteri ve paydaşların güvenini kazanmanıza yardımcı olur.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu