Birçok işyerinde ve laboratuvarda sıkıştırılmış gaz tüpleri bulunmaktadır. Bunların depolanması ve kullanılması, gaz tüplerinin yakınında olan veya bunları kullanan tüm çalışanlar için ciddi bir potansiyel tehlike oluşturmaktadır.
Gaz tüpleri, gazları yüksek basınç altında depolamaktadır. Gaz tüpleri ihtiyaca göre hem asetilen gibi yanıcı gazları hem de helyum gibi inert gazları depolayabilir. Birçok ülke, farklı gazları ve tüpleri sınıflandırmak için kullanılan farklı renk kodlama sistemlerine sahiptir. Bu tanımlama işaretleri, tüplerin yetenekleri, mülkiyeti ve inceleme geçmişi hakkındaki önemli veriler taşımaktadır. Esas olarak bir gaz tüpünün üzerinde bulunması gerekli bilgiler şunlardır: tüp özellikleri, tüpün seri numarası, üretim tarihi, boyun halkası tanımlama, barkod etiketi, tüpü üreten firmanın denetim işareti ve tüpün boş ağırlığı. Ayrıca endüstriyel, tıbbi veya evde kullanım amaçlı farklı tipte gaz tüpleri, farklı tahliye valflerine sahip omaktadır.
Genel olarak gaz tüplerinde üç ana sıkıştırılmış gaz türü depolanmaktadır: sıvılaştırılmış gazlar, sıvılaştırılmamış gazlar ve çözünmüş gazlar. Sıvılaştırılmış gazlar, basınç altındaki tüplerin içindeyken normal sıcaklıkta sıvı hale gelebilen gazlardır. Örneğin susuz amonyak, klor, propan ve karbon dioksit gibi. Sıvılaştırılmamış gazlar, sıkıştırılmış, basınçlı veya kalıcı gazlardır. Bu gazlar yüksek basınçlarda bile normal sıcaklıklarda sıkıştırıldıklarında sıvı hale gelmezler. Örneğin oksijen, nitrojen, helyum ve argon gibi. Çözünmüş gazlar ise çok kararsızdır. En yaygın örnek, atmosferik basınçta bile patlayabilen asetilendir. Bu tüpler, patlamaları önlemek için asetonla doyurulmuş gözenekli bir dolgu maddesi ile tamamen kaplanmaktadır. Tüpe asetilen ilave edildiğinde, gaz aseton içinde çözülerek asetilen solüsyonunu stabil hale getirmektedir.
Sıkıştırılmış bir gaz tüpünde bulunan gazlar, zehirli, yanıcı, oksitleyici, aşındırıcı veya inert olabilir. Sıkıştırılmış gaz silindirleri ile çalışırken, düşmeyi ve kırılmayı önlemek ve uygun havalandırmayı sağlamak gerekmektedir.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. Aynı zamanda modern test cihazlarını kullanmakta ve dünyanın her yerinde kabul gören test yöntemleri uygulamaktadır. İşletmelere verilen çeşitli basınçlı kaplar ve tesisatlar muayene hizmetleri arasında, gaz tüpleri periyodik kontrol ve muayenesi hizmetleri de bulunmaktadır.
Enerji verimliliği ve azalan arıza maliyetleri, işletme maliyetlerini önemli ölçüde düşürür.
Basınçlı tesisatların düzenli bakım ve iyileştirme süreçleri, sistem verimliliğini artırır.
ISO ve diğer uluslararası standartlara uyum, firmanızın uluslararası pazarda saygınlık kazanmasını sağlar.
Doğru tesisat çözümleri ile hedef kitleyi tanımlamak ve ihtiyaçlarına uygun hizmet sunmak mümkündür.
Basınçlı kaplar için alınan güvenlik önlemleri, olası kazaların ve risklerin minimize edilmesine yardımcı olur.
Basınçlı tesisatların tasarımı ve işletimi için standartların belirlenmesi, kalitenin sürekliliğini sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu