Termoplastik liflerden dokunan hafif kumaşlar kendi kendine sönme özelliklerine sahiptir. Daha ağır kumaşlar ise eriyen polimer molekülleri daha fazla çekim kuvvetine sahip olduğu için genelde kolayca yanmaya devam eder. Bu bakımdan dünyada pamuklu kumaşlar, çocuk geceliklerinden çıkarılmaktadır. Poliamid ve polyester gibi termoplastik lifler, pamuk liflere göre daha zor tutuşmaktadır. Yapılan araştırmalarda farklı tekstil malzemeleri için farklı alev yayma mekanizmaları gözlemlenmektedir. Gevşek oturan giyecekler, alevin dikey kumaşlarda daha hızlı yayılmasını sağlayan baca etkisi yapmaktadır. Örneğin tam boy gecelikler, aynı kumaştan diz boyu giyecekere göre daha kuvvetli yanmaktadır. Ayrıca, daha fazla yanıcı lifler kullanılmışsa, hafif kumaşlarda alev yayılması özellikle hızlı olmaktadır.
Bu arada alev sıcaklığı, bir malzeme yanmaya başladığı zaman ortaya çıkan etkileşimlerin özellikle hassas bir göstergesidir. Normalde kumaş tutuştuğu zaman alev boyutu artar ve ısı emisyonu tepe değerine ulaşır. Yanma tehlikesi doğrudan bu ısı yayılımı ile ilgilidir. Yanan kumaşlardan ısı transferi, kumaştan kumaşa değişmektedir.
Kumaşların yanıcılığına yönelik ilk yasal düzenleme 1945 yılında ABD’de yayınlanmıştır. Daha sonra diğer ülkelerde de, temelde birbirine yakın yasal düzenlemeler yapılmıştır. Bugün sektör ve tüketici üzerinde en önemli etkiye sahip olan yanıcılık düzenlemeleri, çocuk gece kıyafetleri ile ilgili olanlardır. Çocuklar savunmasız oldukları için genelde bu düzenlemeler çok katıdır.
Amerikan Test ve Malzeme Kuruluşu (ASTM) tarafından, tekstil kumaşlarının çocuk pijamaları veya koruyucu giyecekler dışında giyim eşyalarının yanıcılığını değerlendirneye yönelik bir test yönteminin sunulduğu ASTM D1230-17 standardı yayınlanmıştır. Bu test yöntemi, malzemelerin, ürünlerin veya montajların kontrollü koşullar altında ısıya ve aleve tepkisini ölçmektedir. Ancak gerçek yangın durumunda malzemelerin, ürünlerin veya montajların yangın tehlikesi veya risk değerlendirmesi için gerekli faktörleri içermemektedir. Bu standardın tam ismi şu şekildedir: ASTM D1230-17 Giyim tekstillerinin yanıcılığı için standart test yöntemi.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü yanmazlık test hizmetleri çerçevesinde, giysi ve giysilik kumaşlarda yanma testi hizmetleri de vermektedir.
Yanmazlık testlerinden başarıyla geçen ürünler, pazarda güvenilirlik ve kalite imajı oluşturarak rekabet avantajı sağlar.
Yanmazlık testleri, sektörün güvenlik standartlarının belirlenmesine yardımcı olur ve ürünlerin kalite seviyesini doğrular.
Yanmazlık testleri sayesinde yangın riski olan ürünlerin piyasaya sürülmesi engellenir, böylece olası maddi kayıplar önlenir.
Yanmazlık testleri, yasal gerekliliklere uygunluğu sağlayarak ürünlerin güvenli kullanımını temin eder.
Yanmazlık testleri, ürünlerin yangın riskini azaltarak güvenli kullanım sağlar ve potansiyel tehlikeleri önler.
Yanmazlık testlerinden geçen ürünler, markanın güvenlik ve kalite konusundaki imajını güçlendirir.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu