Genel olarak güneş panelleri olarak bilinen fotovoltaik modüller, güneş enerjisini sürdürülebilir enerjiye dönüştürmek için yakalayan bir ağdır. Genellikle silikon olan bir yarı iletken malzeme, her bir güneş pilinin temelidir. Fotovoltaik modüller ışığa duyarlıdır ve fotovoltaik etki adı verilen fiziksel bir olay sayesinde güneş ışınları çarptığında elektrik üretir.
Fotovoltaik modüller, birçok bireysel, birbirine bağlı fotovoltaik hücreden oluşur. Modüllerin doğru şekilde eğilmelerini ve güneşe bakmalarını sağlamak için yapılarına bir destek yerleştirilmiştir. Her modül, üretilen akımı toplayan ve bir güneş enerjisi istasyonundaki yönetim sistemlerine aktaran iki çıkış terminaline sahiptir.
Bir fotovoltaik modülün verimliliği, terminallerden çıkan elektrik gücü ile modülün yüzeyine çarpan güneş ışınlarının gücü arasındaki oran olarak tespit edilir. Güneş ışınımını belirtmek için kullanılan standart değer 1.000 watt/metrekare’dir. Her metrekareye 1000 watt güneş ışığı çarparsa, gerçekte kullanılabilir elektriğe dönüştürülen enerji yüzdesi, verimliliği oluşturan değerdir. Bir fotovoltaik modülün ortalama ömrü yaklaşık 30 yıldır.
En yaygın fotovoltaik modül türleri monokristal silikon, polikristal silikon ve ince filmdir. Monokristal silikon türü fotovoltaik modüller, siyaha yakın koyu mavi renklidir, kenarları körelmiş hücrelere sahiptir ve hepsi aynı yöne bakan silikon kristallerinden yapılmıştır. Dikey ışık varlığında yüzde 18-21 arası verimle elektrik üretir. Polikristal silikon türü fotovoltaik modüller, neredeyse yanardöner mavi renklidir ve farklı yönlere bakan silikon kristallerinden yapılmıştır. Güneş ışığına dik olarak vurduklarında daha az verimlidir (yüzde 15-17), ancak gün boyunca güneş ışığından daha iyi yararlanır. İnce film fotovoltaik modüller ise en düşük verimli olandır, ancak dağınık ışıkta ve yüksek sıcaklıklarda iyi çalışır.
Kısaca solar fotovoltaik modüller, fotovoltaik hücrelerinin güç çıkışını bağlayarak artırmak için kullanılır. Güneş modüllerinde bulunan fotovoltaik hücreler, güneş ışığını emdiğinde, ışık fotonlarında bulunan enerji yarı iletken malzemeye aktarılır. Elektronlar, yarı iletken malzemeden elektrik akımı olarak akacak şekilde yapılır. Genel olarak, her bir solar fotovoltaik modülü, 50-350 W aralığında derecelendirilir.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen enerji gözetim hizmetleri arasında, güneş enerjisi kapsamında, fotovoltaik modül değerlendirme hizmetleri de bulunmaktadır.
Enerji yönetimi sürecindeki iyileştirmeler, operasyonel verimliliği artırarak tüm iş süreçlerini optimize eder.
Enerji yönetimi risklerini etkili bir şekilde azaltarak, enerji tedarikinde yaşanacak olası krizlere karşı daha hazırlıklı olunur.
Enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik politikaları, uluslararası pazarda firmanın tanınırlığını ve itibarı artırır.
Enerji tasarrufu sağlayan çözümler, iş yerinde çalışanların daha sağlıklı bir ortamda çalışmasını sağlar, bu da motivasyonu artırır.
Enerji kaynaklarının güvenli ve düzenli kullanımı, işletmelerin güvenilirliğini artırır ve müşteri güvenini kazanır.
Enerji kaynakları yönetimi, sistematik bir kalite yönetimi yaklaşımıyla daha verimli hale gelir, süreçlerdeki hatalar minimize edilir.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu