Güneş enerjisi ve yeşil enerji gittikçe büyüyen bir sektördür. Güneş enerjisinin üretimi, montajı ve bakımında çeşitli işçi sağlığı ve güvenliği tehlikeleri bulunmaktadır. Güneş enerjisi işinde çalışan işverenlerin, çalışanlarını işyeri tehlikelerinden koruması ve işçilerin de kendilerini tehlikelerden nasıl koruyacaklarını anlaması gerekir.
Ticari olarak uygulanabilir iki güneş enerjisi sektörü, güneş enerjisiyle elektrik üretimi ve güneş enerjisiyle su ısıtmadır. Güneş enerjisi, fotovoltaik (PV) veya konsantre güneş enerjisi (CSP) kullanılarak elektriğe dönüştürülebilir. Fotovoltaik sistemler en yaygın olanıdır ve elektrik üretmek için yarı iletkenler ve güneş ışığı kullanır. Bir fotovoltaik sistem ne kadar fazla güneş modülüne sahipse, o kadar fazla elektrik üretir. Şu anda fotovoltaik sistemler için monokristal silikon, polikristal silikon, mikrokristal silikon, kadmiyum tellür ve bakır indiyum selenit / sülfür gibi malzemeler kullanılmaktadır.
Güneş enerjili su ısıtma sistem türleri arasında doğrudan ve dolaylı sistemler bulunur ve büyük ölçüde iklime göre seçilir.
Güneş enerjisi endüstrisinde çalışanlar, potansiyel olarak, ark parlamaları, elektrik çarpması, düşmeler ve yaralanma ve ölüme neden olabilecek termal yanık tehlikeleri gibi çeşitli ciddi tehlikelere maruz kalmaktadır. Güneş enerjisi işverenleri elektrik enerjisi üretimi, iletimi ve dağıtımı standartları kapsamındadır ve güvenli çalışma uygulamalarına uymaları gerekir.
Güneş enerjisi endüstrisinde çalışanların karşılaşabileceği bazı tehlikeler şunlardır: düşme, kilitleme / etiketleme, vinç ve vinç güvenliği, elektriksel, ısı / soğuk stresi ve kişisel koruyucu ekipman kullanımı.
Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından geliştirilen ISO 31000 Risk yönetimi standardı, işletmelerin karşı karşıya kaldıkları riskleri tespit etmek, risk sınıflandırması yapmak ve bu riskleri ortadan kaldırmak için değerlendirme yapmak amacı ile bir yönetim sistemi tanımlamaktadır. Bu standardın uygulanma süreci boyunca, işletme faaliyetleri takip edilmekte ve riskleri sistematik, şeffaf ve güvenilir bir şekilde yönetebilmek için esaslar belirlenmektedir.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen enerji gözetim hizmetleri arasında, güneş enerjisi kapsamında, ISO 31000 Risk yönetimi hizmetleri de bulunmaktadır.
Enerji kaynakları yönetimi, sistematik bir kalite yönetimi yaklaşımıyla daha verimli hale gelir, süreçlerdeki hatalar minimize edilir.
Enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik politikaları, uluslararası pazarda firmanın tanınırlığını ve itibarı artırır.
Enerji kaynaklarının yönetimi, ilgili yasal düzenlemelere uyum sağlamak için gereklidir ve hukuki sorunları önler.
Enerji yönetimi sürecindeki iyileştirmeler, operasyonel verimliliği artırarak tüm iş süreçlerini optimize eder.
Enerji yönetimi risklerini etkili bir şekilde azaltarak, enerji tedarikinde yaşanacak olası krizlere karşı daha hazırlıklı olunur.
Enerji tasarrufu sağlayan çözümler, iş yerinde çalışanların daha sağlıklı bir ortamda çalışmasını sağlar, bu da motivasyonu artırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu