Katı hacim, boyanın kuruduktan sonraki hacmidir. Bu, katı ağırlıktan farklıdır. Boya solvent, reçine, pigmentler ve katkı maddeleri içerebilir. Pek çok boya herhangi bir solvent içermez. Boya uygulandıktan sonra katı kısım alt tabaka üzerinde kalır. Hacimsel katı, boyanın hacimsel olarak katı oranını ifade eden terimdir. Örneğin, boya 100 μm kalınlığında ıslak film halinde uygulanırsa ve boyanın katı hacmi yüzde 50 ise, ıslak boyanın yüzde 50’si buharlaştığından kuru film kalınlığı 50 μm olacaktır. Katı hacminin yüzde 100 olduğu ve ıslak film kalınlığının da 100 μm olduğunu varsayılırsa, boya tamamen kuruduktan sonra solvent buharlaşmayacağı için kuru film kalınlığı 100 μm olacaktır.
Bu, boyanın endüstriyel olarak kullanımında boyama maliyetini hesaplamak için önemli bir kavramdır. Boyanın gerçek hacmi olduğu söylenebilir. Boyanın katı hacmi şu formüller hesaplanabilir: (Boyadaki her bir katı bileşenin hacimsel toplam toplamı * yüzde 100) / Boyadaki her bir bileşenin hacimsel toplam toplamı.
Katıların hacmini ampirik olarak belirlemek için herkesin yapabileceği basit bir yöntem, çelik bir yüzeye uygulama bıçağıyla boya uygulamak ve ıslak film kalınlığını ölçmektir. Daha sonra boyayı sertleştirin ve kuru film kalınlığını ölçün. Kuru-ıslak yüzdesi katı hacim yüzdesini temsil eder.
Hacimsel katıları anlamak, farklı kaplamaların gerçek maliyetini ve işlevini yerine getirmek için ne kadar boya kullanıldığını bilmeyi sağlar. Genellikle daha pahalı boyalar daha yüksek katı madde hacmine sahiptir ve daha iyi kaplama sağlar.
Kısaca hacimsel katı, bir boya kutusundaki katı film oluşturan bileşenlerin veya boya kuruduğunda geride kalan malzeme hacminin bir ölçüsüdür. Başka bir deyişle boyanın gerçek hacminin ölçüsüdür. Bir boyanın katı madde hacmi, diğer markalarla karşılaştırıldığında boyanın kalitesinin oldukça iyi bir ölçüsüdür.
Katı hacmin ölçüsü şunları sağlar:
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli test hizmetleri arasında boya ve yüzey kaplama testleri kapsamında hacimsel katılar test hizmetleri de bulunmaktadır.
Testlerin başarıyla yapılması, markanın güvenilirliğini ve değerini artırır, pazar konumunu güçlendirir.
Testlerin başarıyla yapılması, ürünlerin güvenilirliğini artırır ve marka imajını güçlendirir.
Çeşitli testler, mevcut süreçlerdeki zayıf noktaları ortaya çıkarır ve bu da süreç iyileştirmelerine olanak tanır.
Çeşitli testlerin başarıyla tamamlanması, müşterilere ürünlerin güvenli ve kaliteli olduğunu garanti eder, bu da müşteri memnuniyetini artırır.
Testler, erken tespit edilen hatalar sayesinde ürün geri çağırma ve üretim hatalarını azaltarak maliyetlerin düşmesine yardımcı olur.
Farklı testler, ürün ve süreçlerin verimliliğini artırarak maliyetleri düşürür ve kârlılığı artırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu