EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Halı ve Kilimlerin Yüzey Yanabilirliği Testi

Gelişmiş laboratuvarlar tarafından gerçekleştirilen test çalışmalarında, Tüketici Ürün Güvenliği Komisyonu (CPSC) tarafından tasarlanan, 16 CFR Bölüm 1630 ve Bölüm 1631 standartlarına uyulmaktadır ve halı ve kilimlerin yüzey yanabilirliği bu standartlarda yer alan gereksinimleri karşılaması gerekmektedir. Aslına bakılırsa bu iki standart da temelde aynı gereksinimleri içermektedir. Aralarındaki temel fark, halı ve kilimlerin boyutlarıdır:

  • 16 CFR Bölüm 1630 Halı ve kilimlerin yüzey yanabilirliği standartı
  • 16 CFR Bölüm 1631 Küçük halı ve kilimlerin yüzey yanabilirliği standart

Her iki standart da, dikkatle belirlenmiş hava akımı korumalı koşullar altında küçük bir tutuşma kaynağına maruz kalan halıların ve kilimlerin yüzey yanıcılığını belirlemeye yönelik bir test yöntemi sunmaktadır. Zemin kaplama malzemesi olarak kullanılan her türlü halı ve kilim, üretim yöntemlerine bakılmadan ve doğal veya sentetik elyaftan veya filmlerden veya bunların kombinasyonları veya ikamelerinden bağımsız olarak bu standart uygulanmaktadır. Sadece antika, doğu kültürü ya da post benzeri halı veya kilimler bu standardın kapsamına girmemektedir.

Bina kuralları, yangın önleme düzenlemeleri ve bina yönetmelikleri, yanıcı malzemelerin binaların duvarlarında, tavanlarında ve zeminlerinde kullanımını sınırlayan çeşitli kısıtlamalar içermektedir. Bu tür malzemelerin yanıcılık özellikleri, yangının davranışını etkilemektedir. Bir yangın ne kadar az yayılırsa, can ve mala yönelik tehdit o kadar az olmaktadır.

Son yıllarda halı sektöründe üretim teknikleri geliştirilmiştir ve halılar, geleneksel yer döşemeleri ile maliyet açısından rekabetçi hale gelmiştir. Ancak yine de bazı halı malzemelerinin yangın durumunda, diğer döşeme malzemelerine göre farklı tepki vermesi endişe yaratmaktadır. Bu bakımdan halı ve kilimlerin yüzey yanıcılığı testleri önemli olmaktadır.

Yukarıda sözü edilen test yöntemlerinde, halı ve kilimlerin yüzey yanıcılığı test edilirken, sekiz adet 9 x 9 koşullandırılmış numune, belli bir test odasında, yanan tablete maruz bırakılmaktadır. Her numune, trafik tarafı yukarı bakacak şekilde zemine yerleştirilmekte, yanan bir kibrit veya çakmak ile dokunarak ateşlenmekte ve tüm alev ve parıltılar kayboluncaya kadar beklenmektedir.

Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü yanmazlık test hizmetleri çerçevesinde, halı ve kilimlerin yüzey yanabilirliği testi hizmetleri de vermektedir.

 

Birincil ve İkincil Tutuşturma Kaynakları İle Yatakların Tutuşabilirliği Test Metodu Askeri Amaçla Kullanılan Branda Bezi Testi BS 4790 Standardına Göre Test Edilen Tekstil Zemin Kaplamalarının Sınıflandırma ve Değerlendirilmesi Çocuk Yatak Kıyafetleri Yanma Davranışı Testi Dikey Yerleştirilmiş Kumaş ve Kumaş Kombinasyonlarında Küçük Bir Alev Uygulaması İle Yanmazlık Testi Düşey Konumdaki Deney Numunelerinin Alev Yayılma ve Tutuşma Özelliklerinin Ölçülmesi Gece Giysilerinin Yanma Davranışı Testi Giysi ve Giysilik Kumaşlarda Yanma Testi Halı ve Kilimlerin Yüzey Yanabilirliği Testi Tarım ve Ormancılıkta Kullanılan Makina ve Traktörlerde İç Malzemeler Yanma Davranışı Testi Isı ve Aleve Karşı Koruyucu Giyeceklerde Sınırlı Alev Sıçraması Testi Döşeme İle Kaplanmış Mobilyanın Yanabilirliği Testi (İçin İçin Yanan Sigara ve Kibrit Ateşi Eşdeğeri) Döşenmiş Yatak Tabanları ve Döşeklerin Yanabilirliği Testi (İçin İçin Yanan Sigara ve Kibrit Ateşi Eşdeğeri) Oturma Yerleri İçin Döşenmiş Kompozitlerin Alev Kaynakları İle Tutuşabilirliği Testi Motorlu Taşıtlarda İç Malzemelerin Yanma Davranışı Testi Perdelik Kumaşlar, Drapeler ve Pencere Storları İçin Yanma Gereklilikleri Testi Pijama ve Sabahlıklarda Kullanılan Kumaş ve Kombinasyonlarının Yanma Performansı Salon Perdeleri ve Perdeler Yanma Özelliği Testi Hazır Giyim Kumaşlarının Yanma Özelliği Testi Tekstil Ürünleri Yanma Özellikleri, Perdeler Sınıflandırma Şeması Yer Döşemelerinin Yanma Karakteri, Çevre Sıcaklığında Tablet Testi Zemin Kaplamalarında Küçük Bir Tutuşma Kaynağı Etkilerinin Tespit Edilmesi (Sıcak Metal Somun Metodu) Yatak Malzemelerinin Tutuşabilirliğinin Değerlendirilmesi (İçin İçin Yanan Sigara ve Kibrit Ateşi Eşdeğeri) Yataklar, Divanlar ve Yatak Bazalarının Tutuşma Dayanımı İçin Şartname Yatay Konumdaki Kenarlardan Tutuşturulan Numunelerden Alev Yayılma Özelliği Testi

Halı ve Kilimlerin Yüzey Yanabilirliği Testi Yararları


Maliyetleri Azaltır

Yanmazlık testleri sayesinde yangın riski olan ürünlerin piyasaya sürülmesi engellenir, böylece olası maddi kayıplar önlenir.

Rekabet Avantajı Sunar

Yanmazlık testlerinden başarıyla geçen ürünler, pazarda güvenilirlik ve kalite imajı oluşturarak rekabet avantajı sağlar.

Çalışan Motivasyonunu Yükseltir

Güvenli ve kalitesi test edilmiş ürünler, çalışanlara güven vererek iş yerinde motivasyonu artırır.

Riskleri Azaltır

Yanmazlık testleri, ürünlerin yangın riskini azaltarak güvenli kullanım sağlar ve potansiyel tehlikeleri önler.

Marka Değerini Artırır

Yanmazlık testlerinden geçen ürünler, markanın güvenlik ve kalite konusundaki imajını güçlendirir.

Standartların Belirlenmesi

Yanmazlık testleri, sektörün güvenlik standartlarının belirlenmesine yardımcı olur ve ürünlerin kalite seviyesini doğrular.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu