Hasarlı mallar, bir gönderinin tamamında veya bir kısmında ortaya çıkan tam veya kısmi hasar anlamına gelir. Bu ifade aynı zamanda gönderinin bir kısmının veya tamamının kaybı anlamına da gelebilir. Malların zarar görmesi durumunda, çoğu durumda hasarlı mallarla ilgili anlaşmazlıkları çözmek için hasar gözetimi yapılması gerekir.
Esasen taşıyıcı firma, sözleşmede belirtilen miktara kadar herhangi bir malın kaybolmasından veya hasar görmesinden sorumludur. Taşıyıcı firma, sözleşmenin belirli bir şartına uygun olarak malların kaybolmasından veya hasar görmesinden sorumludur.
Hasar gözetimleri ile mevcut ve potansiyel tehlikeleri belirlemek, tehlikelerin altında yatan nedenleri belirlemek, düzeltici eylem önermek ve tehlikeleri ortadan kaldırmak veya riski kontrol etmek için atılan adımları izlemek mümkün olmaktadır.
Hasarlar oldukça yaygın olaylardır ve çok çeşitli nedenlere hasar meydana gelmiş olabilir. Genel olarak kargo hasarı, nakliye sırasında ürünlerin çürüme, çözülme, donma hasarı, aşırı olgunlaşma, morarma, boyut ve renk bozulmasını içerir. Hatalı sıcaklık ayarı, kasıtsız insan hatası, uygun olmayan istifleme, zayıf hava sirkülasyonu nedeniyle de hasar meydana gelebilir.
Örneğin istila hasarı, bir kargoda çok sayıda böcek veya hayvanın, özellikle kemirgenlerin bulunmasından kaynaklanır. Bu tür hasarlar daha çok kargo taşıyan tarım ürünlerinde meydana gelir. İstila hasarı, ürünleri son kullanıcı tarafından kullanılmaya uygun hale getiren kontaminasyon hasarına da yol açabilir.
Esas olarak kargo hasarını önlemek adına nakliyeci, üretici veya alıcı firmaların, kargonun hasar görme riskini azaltmak ve mali ve operasyonel kayıplardan kaçınmak için alabileceği önlemler olmaktadır. Örneğin doğru tipte konteyner kullanılması, yükün hareketini kısıtlamak için yükün sabitlenmesi, uyumsuz ürünlerin bir arada tutulması, ıslak hasara duyarlı kargoları taşırken doğru rotanın seçilmesi veya dondurulmuş kargolar için uygun ortamın temin edilmesi gibi. Ancak her şeye rağmen bir hasar oluştuğunda bunun araştırılması ve hasarın büyüklüğünün belirlenmesi gerekebilir.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. Aynı zamanda modern test cihazlarını kullanmakta ve dünyanın her yerinde kabul gören test yöntemlerini uygulamaktadır. İşletmelere verilen endüstriyel gözetim hizmetleri arasında, hasar gözetimi hizmetleri de bulunmaktadır.
Güvenli üretim süreçleri, çalışan sağlığını korur ve motivasyonu artırarak iş tatminine katkıda bulunur.
Sistematik gözlem ve kontroller, operasyonel süreçlerin daha etkin ve verimli hale gelmesine katkıda bulunur.
Kalite güvencesine sahip üretim, işletmeyi rakiplerinden ayırarak sektörde ön plana çıkmasını sağlar.
Endüstriyel kalite standartlarına uyum, işletmenin sürdürülebilir bir şekilde büyümesine katkı sağlar.
Çevreyi koruma odaklı denetimler, endüstriyel süreçlerde çevresel etkilerin en aza indirilmesine katkıda bulunur.
Sürdürülebilir üretim süreçlerine uygunluk, çevresel sorumluluğu artırarak sürdürülebilirlik hedeflerine katkıda bulunur.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu