Hassaslaştırma, paslanmaz çelik veya alaşımdaki tanecik sınırlarında karbürlerin çökelmesi anlamına gelir ve bu da çeliğin veya alaşımın tanecikler arası korozyona veya tanecikler arası stresli korozyon çatlamasına duyarlı olmasına neden olur.
Taneler arası korozyon, taneciklerde nispeten az korozyonla birlikte, tanecik sınırlarında ve yakınında lokalize korozyon olarak tanımlanır. Sonuç olarak metal alaşımı parçalanır ve gücünü kaybeder. Bu korozyon şekli, tane sınırlarındaki yabancı maddelerden ve tane sınırı alanındaki alaşım elementlerinden birinin tükenmesi veya zenginleşmesinden kaynaklanabilir ve böylece taneler arası korozyona yol açabilir. Örneğin paslanmaz çeliğin tane sınırı bölgelerinde krom karbür oluşumu ve bunun sonucunda kromun tükendiği bölgelere neden olması gibi. Bu durum genellikle hassaslaşma olarak adlandırılır.
Bazı alaşımlar, hassaslaştırıcı bir sıcaklık olarak nitelendirilen bir sıcaklığa maruz kaldıklarında, tanecikler arası korozyona karşı özellikle duyarlı hale gelir. Aşındırıcı bir atmosferde, bu hassaslaştırılmış alaşımların tane arayüzleri çok reaktif hale gelir ve taneler arası korozyon oluşur. Bu, tanelerin kendisinde nispeten az korozyon ile tanecik sınırlarında ve bitişiğinde lokalize bir saldırı ile karakterize edilir. Alaşım parçalanır (tanecikler dökülür) ve gücünü kaybeder.
Kısaca hassaslaştırma alaşım bütünlüğünün kaybıdır. Tane sınırlarında çöken karbürlerin yakınındaki kromun tükenmesinden kaynaklanır. Bu, çeliğin veya alaşımın taneler arası korozyona veya taneler arası gerilimli korozyon çatlamasına karşı duyarlı hale gelmesine neden olur.
Paslanmaz çelik 425-815 derece sıcaklıkta tutulduğunda ve tane sınırlarında krom karbürler çökeldiğinde hassaslaşma meydana gelir. Bu çökelme, karbürlerin bu sıcaklıklarda çözünmemesi yüzünden meydana gelir. Karbürün çökelebilmesi için çevredeki metalden krom alması gerekir. Bu, tane sınırları çevresinde kromun tükendiği bir bölge olduğu anlamına gelir.
Kaynaklı metallerde hassasiyet özellikle önemlidir. Bunun nedeni, kaynak bölgesinin, lokal tanecikler arası korozyona neden olan sıcaklık aralığına maruz kalmasıdır. Hassaslaştırılmış bir alaşım aşındırıcı bir ortama maruz kalırsa, tercihen tane sınırlarına yakın alanlar saldırıya uğrar. Korozyon ilerledikçe taneler dökülür ve metal mukavemetini kaybeder.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli test hizmetleri arasında metalurjik testler kapsamında hassaslaşma belirleme hizmetleri de bulunmaktadır.
Çeşitli testler, mevcut süreçlerdeki zayıf noktaları ortaya çıkarır ve bu da süreç iyileştirmelerine olanak tanır.
Testlerin başarıyla yapılması, markanın güvenilirliğini ve değerini artırır, pazar konumunu güçlendirir.
Testlerin başarıyla yapılması, ürünlerin güvenilirliğini artırır ve marka imajını güçlendirir.
Testler, gıda üretimi ve işleme süreçlerinde güvenliği ve hijyeni artırarak sağlık risklerini azaltır.
Farklı testler, ürün ve süreçlerin verimliliğini artırarak maliyetleri düşürür ve kârlılığı artırır.
Testler, erken tespit edilen hatalar sayesinde ürün geri çağırma ve üretim hatalarını azaltarak maliyetlerin düşmesine yardımcı olur.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu