Kumaşlarda hava tutması, hem üretici firmalar hem de tüketiciler açısından istenmeyen bir durumdur. Giyeceklerde zamanla oluşan pamuklanma ve tüylenme durumuna, tekstil sektöründe pilling ya da boncuklanma adı da verilmektedir. Bazen yeni ürünlerde bile sadece tek yıkama sonrasında havlanma oluşmaktadır.
Özellikle örme kumaşlarda, esnek yapıları yüzünden, hav tutmaya daha sıkça rastlanmaktadır. Hav tutma, kumaş yüzeyindeki liflerin sürtünme ile takılarak ayrılması ve birbirine tutunarak lif kümeleri oluşturması ile ortaya çıkan bir dokuma hatasıdır. Kumaşın normal görünüşünü bozarak kötü ve eski bir görünüm veren havlanma, bazen kumaşın dokusunda yırtıklar oluşturmaya kadar uzanan yıpranmalara neden olmaktadır. Dolayısıyla hav tutuma, kumaşın kullanım ömrünü kısaltan bir durumdur.
Tekstil sektöründe uygulanan haşıllama işlemi, dokumada kullanılan çözgü ipliklerinin mukavemetlerini artırmak için yapılmaktadır. Bu işlem ile ipliklerin mekanik sürtünmelere karşı mukavemeti yükseltilmekte, dolyasıyla havlanmasının önüne geçilmektedir. Bu işlem ile, çözgü ipliklerine darbeli ve gerilimli çalışmaya dayanma gücü kazandırmak, yan yana hareket eden ipliklerin birbirlerine dolaşmalarını engellemek ve statik elektriklenmeyi azaltmak amaçlanmaktadır.
Hav tutma mukavemetine yönelik gerçekleştirilen laboratuvar testlerinde dikkate alınan birkaç uluslararası standart şunlardır:
Giyeceklerin üretiminde kullanılan doğal, suni veya sentetik bütün lifler havlanma eğilimi göstermektedir. Kalın ve uzun liflerde bu eğilim daha azdır. Lif, iplik ve kumaş yapısı ile yakından ilgili olan giyeceklerde havlanmanın oluşmasında, hem üretim yöntemlerinden hem de tüketicilerden kaynaklanan çeşitli sebepler bulunmaktadır.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü fiziksel test hizmetleri çerçevesinde, hav tutma mukavemeti test hizmetleri de vermektedir.
Fiziksel analizler, yasal düzenlemelere uyum sağlamaya yardımcı olur ve olası hukuki sorunları minimize eder. Bu, işletmenizin yasal güvenliğini artırır.
Standartlara uygunluk, tekstil ürünlerinizi rakiplerinizden ayırarak piyasada öne çıkmanıza yardımcı olur. Sertifikasyon, markanızın değerini yükseltir.
Global standartlara uygunluk, uluslararası pazarda tanınmanızı sağlar ve yeni iş fırsatları sunar. Bu, işletmenizin itibarını güçlendirir.
Sürekli gelişim ve yenilikçilik, ürün ve hizmetlerinizi sürekli olarak iyileştirir. Yenilikçi yaklaşımlar, rekabet avantajı sağlar.
Müşteri ihtiyaçlarının belirlenmesi, ürün ve hizmetlerinizi daha iyi şekillendirmenizi sağlar. Bu, pazarlama stratejilerinizi güçlendirir.
Mevcut süreçlerin gözden geçirilmesi, verimliliği artırır ve sürekli iyileştirme kültürünü destekler. Bu, işletmenizin gelişimine katkıda bulunur.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu