Genel olarak pestisitler, doğaları gereği, canlı organizmaların gelişimini engellemek ve önlemek için tasarlanmıştır. Kullanımları genelde belli organizmaları hedef alırken, çoğu zaman hedef olmayan türlere de zarar vermektedir. Kimyasal bileşim, etki şekli ve uygulama yöntemleri farklı olduğu için, bir pestisitin bir başkası yerine kullanılması, hedef olmayan popülasyonlar üzerinde farklı etkiler yaratmaktadır. Bu durum, istenmeyen bitkilerin yok edilmesi ve çoğalmasının önlenmesi için kullanılan herbisitler için de geçerlidir.
Kalıcı herbisitler çevrede uzun süre aktif olarak kalmakta ve potansiyel olarak toprak ve su kirlenmesine neden olmakta ve hedef olmayan organizmalar üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Bazı durumlarda da, herbisit bozunmasından kaynaklanan bileşikler, çevrede önemli ölçüde toksik olmaya başlamaktadır.
Gelişmiş laboratuvarlar, herbisitlerin olası zararlarını değerlendirmek için standart referans testleri olarak toksisite testlerini kullanmaktadır. Çeşitli derecelendirme sistemleri, herbisitlerin nispi toksisitelerini tanımlamaktadır.
Herbisitler, istenmeyen türleri ortadan kaldırmakta ve yerel bitki topluluklarını geliştirmektedir. Örneğin, istilacı timsah otuna seçici bir herbisit uygulandığı zaman, timsah otunun biyokütlesi ve örtüsü etkili bir şekilde azalmaktadır ve sulak alanlarında su kuşları için önemli olan yerli sulak alan türlerinin biyokütlesi artmaktadır.
Diğer yandan herbisitler, yeraltı sularını ve yüzey sularını kirletmektedir. Kontaminasyon, dökülmeler veya sızıntılar, uygun olmayan şekilde atılan herbisit kapları ve drenaj alanlarının yakınındaki ekipman temizliği gibi faktörler yüzünden olmaktadır. Herbisitlerin buharlaşması, kimyasalları uygulama sırasında ve sonrasında atmosfere taşımakta ve daha sonra bunlar, çökelme yoluyla yüzey sularına ve yeraltı sularına ulaşmaktadır.
Aynı zamanda herbisitlerin kimyası ve mikrobiyal popülasyonlar üzerindeki etkisi, herbisitlerin özelliklerine ve toprak tipine, sıcaklığına ve neme bağlı olarak toprakta herbisit konsantrasyonuna neden olmaktadır. Herbisitler toprağın pH değerini ve toprak mikrobiyal aktivitesini etkilemektedir.
Görüldüğü gibi herbisitler çevre üzerinde fazlası ile etkilidir ve çevresel durum çalışmaları ile bu olumsuzluklar izlenmekte ve gerekli önlemlerin alınmasına imkan sağlanmaktadır.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, kimyasal maddeler ölçüm ve test hizmetleri çerçevesinde, herbisitler, çevresel durum çalışmaları hizmetleri de vermektedir.
Kimyasal testler, hatalı ürünlerin piyasaya sürülmesini engelleyerek gereksiz maliyetleri ortadan kaldırır.
Kimyasal testler, üretim süreçlerinin daha güvenli ve verimli hale gelmesine katkı sağlar.
Kimyasal testler, sektör genelindeki güvenlik ve kalite standartlarının belirlenmesinde önemli rol oynar.
Kimyasal bileşenlerin doğru test edilmesi, markaların hedef kitlesine güvenli ve kaliteli ürünler sunmasına yardımcı olur.
Güvenlik ve kalite açısından test edilmiş kimyasal maddeler, markanın güvenilirliğini artırarak değerini yükseltir.
Kimyasal maddelerin yasal gerekliliklere uygunluğu test edilerek, ürünlerin hukuki uyumlu olması sağlanır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu