Herbisit uygulama seçimi, artan işgücü maliyeti ve tarlalarda hızlı yabancı ot kontrolü nedeniyle dünya genelinde herbisit kullanımı artmaktadır. Herbisitler doğası gereği kimyasal bileşiklerdir ve bu nedenle aşırı ve tekrarlanan kullanım sonucu herbisit kalıntıları, ürünlerde fitotoksisiteye (zehirli etkiye), hedef olmayan organizmalar üzerinde olumsuz etkilere ve nihayetinde insan ve hayvanlar için sağlık risklerine neden olmaktadır. Bu durum aynı zamanda çeşitli şekillerde toprak ekosistemini de kirletmektedir. Bu yüzden toprak, su, bitkiler ve canlılar üzerindeki bu kalıntıların izlenmesi çok önemli olmaktadır.
Herbisitin topraktaki etkileri, adsorpsiyon (katı-sıvı ara yüzeyinde konsantrasyon değişimi), absorpsiyon (emilim), buharlaşma, süzülme, akma, foto ayrışma, mikrobiyal ve kimyasal süreçlerle bozunmadır. Hasat sırasında, çeşitli ürünlerdeki herbisitler, maksimum kalıntı limitinin altında veya tespit edilebilir limitlerin altında olmak zorundadır.
Mahsullerdeki herbisit kalıntıları genelde düşüktür, çünkü bir mahsulde bulunan önemli kalıntıların normalde mahsule zarar vermemesi ve herhangi bir sağlık riski oluşturmaması gerekmektedir. Ancak tüketiciler arasında gıda ürünlerinde kimyasal kontaminasyon tehlikesine ilişkin farkındalık artmaktadır. Tüketiciler, herbisit kalıntıları tarafından gıda kontaminasyonunun etkileri konusunda endişe duymaktadır.
Gıdalardaki herbisit kalıntılarının analizi, sadece ana yapıları değil, aynı zamanda çeşitli gıda matrislerindeki metabolitleri ve bozunma ürünlerini de tanımlayan yöntemler gerekmektedir. Bazı gıda mahsulleri çabuk bozulur ve tüketime uygunluğu belirlemek için uzun analizleri beklemek mümkün değildir. Bu nedenle hızlı analitik yöntemlere gerek duyulmaktadır. Çok sayıda herbisitin varlığını aynı anda tespit edebilen çok boyutlu yöntemler, bir gıda örneğinde çok sayıda herbisit ve bunların bozunma ürünlerinin varlığını belirlemek için tercih edilmektedir.
İyi laboratuvar uygulamaları (GLP, good laboratory practice) bu noktada önemli olmaktadır. Bu uygulamalar, klinik olmayan güvenlik testleri ile ürünlerin tekdüzeliğini, tutarlılığını, güvenilirliğini, tekrarlanabilirliğini, kalitesini ve bütünlüğünü sağlamaya yönelik araştırma laboratuvarları için bir yönetim kontrolleri kalite sistemidir.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, kimyasal maddeler ölçüm ve test hizmetleri çerçevesinde, herbisitler, iyi laboratuvar uygulamaları (GLP) kalıntı çalışmaları hizmetleri de vermektedir.
Kimyasal testler, sektördeki yeni güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak için yenilikçi çözümler geliştirilmesine olanak tanır.
Kimyasal maddelerin doğru şekilde test edilmesi, gıda ürünlerinin güvenliğini artırarak tüketicilere sağlıklı ürünler sunar.
Kimyasal testler, hatalı ürünlerin piyasaya sürülmesini engelleyerek gereksiz maliyetleri ortadan kaldırır.
Kimyasal maddelerin yasal gerekliliklere uygunluğu test edilerek, ürünlerin hukuki uyumlu olması sağlanır.
Global test standartlarına uygunluk, ürünlerin dünya çapında kabul görmesini sağlar ve markanın uluslararası tanınırlığını artırır.
Güvenlik ve kalite açısından test edilmiş kimyasal maddeler, markanın güvenilirliğini artırarak değerini yükseltir.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu