Kaplamalar için hızlandırılmış yaşlanma testi, ölçülebilir değişiklikleri belirlemek için alternatif ultraviyole (UV) veya ksenon etkisine maruz kalma ve nem döngülerini kullanarak güneş ışığının ve yoğunlaşmanın çeşitli alt tabakalar üzerindeki etkisini simüle etmeye yönelik bir test yöntemidir.
Bu testlerde Amerikan Test ve Malzeme Kuruluşu (ASTM) tarafından geliştirilen “ASTM G90-17 Konsantre doğal güneş ışığı kullanarak malzemelerin dış mekanda hızlandırılmış yaşlanmanın gerçekleştirilmesine ilişkin standart uygulama” standardı dikkate alınmaktadır. Bu standartta, hızlandırılmış dış hava koşullarına dayanıklılık test makinesi kullanılarak malzemelerin hızlandırılmış dış mekana maruz kalma testinin gerçekleştirilmesine yönelik bir prosedür açıklanmaktadır. Bu testlerde kaynak olarak güneşi kullanan Fresnel yansıtan yoğunlaştırıcılar kullanılır.
Bu standart, test edilecek malzemeler için en uygun maruz kalma koşullarını belirtmez ancak maruz kalma prosedürleri ve belirli koşulların elde edilmesi, ölçülmesi ve kontrol edilmesi yöntemiyle sınırlıdır.
Söz konusu hızlandırılmış dış mekan maruz kalma test makineleri, hızlanma faktörlerini kontrol eden kimyasal veya fiziksel değişim mekanizmaları veya her ikisi de sağlandığı takdirde, güneş ışığına, ısıya ve neme maruz kalan malzemelerin göreceli dayanıklılığının belirlenmesi için uygundur.
Hızlandırılmış yaşlandırma, güneş ışığının ve nemin dış mekana maruz kalan malzemelerde uzun vadede neden olduğu hasarın kısa vadede yeniden üretilmesi için kullanılan bir laboratuvar tekniğidir. Bu teknik ile kaplamalar, yapıştırıcılar, polimerler, metaller, ahşap, tekstil ve yapı malzemeleri gibi çok çeşitli malzemeler için karşılaştırmalı dayanıklılık verileri elde edilmektedir.
Bu uygulamadan elde edilen sonuçların, sadece test edilen spesifik malzemeler için karşılaştırmalı performans derecesi belirlendiğinde, doğal hava koşullarını temsil ettiği kabul edilmektedir.
Bu hızlandırılmış maruziyetteki bozunma hızı ile doğal hava koşullarına maruz kalmadaki bozunma oranına ilişkin hızlanma faktörü, malzemenin türüne ve formülasyonuna göre değişir. Her malzeme ve formülasyon, artan ışınım düzeyine ve sıcaklık ve nem farklılıklarına farklı tepki verebilir. Dolayısıyla bir malzeme için belirlenen ivme faktörü diğer malzemelere uygulanamayabilir. Bu nedenle tek bir ivme faktörünün kullanılması önerilmez.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli test hizmetleri arasında kaplama karakterizasyonunu belirleme hizmetleri kapsamında hızlandırılmış yaşlanma testi hizmetleri de bulunmaktadır.
Testler, ürünlerin ve hizmetlerin yerel ve uluslararası yasal düzenlemelere uygunluğunu sağlar, hukuki riskleri azaltır.
Testlerin başarıyla yapılması, markanın güvenilirliğini ve değerini artırır, pazar konumunu güçlendirir.
Testler, erken tespit edilen hatalar sayesinde ürün geri çağırma ve üretim hatalarını azaltarak maliyetlerin düşmesine yardımcı olur.
Testlerin doğru şekilde yapılması, güvenli ve verimli bir çalışma ortamı yaratır, bu da çalışanların motivasyonunu artırır.
Testlerin başarıyla yapılması, ürünlerin güvenilirliğini artırır ve marka imajını güçlendirir.
Farklı testler, ürün ve süreçlerin verimliliğini artırarak maliyetleri düşürür ve kârlılığı artırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu