IK derecelendirmesi, 0’dan 10’a kadar bir sayı ile ifade edilmektedir ve elektrik muhafazalarının dış mekanik darbelere karşı sağladığı koruma derecesini ifade etmektedir. IK derecelendirmeleri, ya da darbe koruma derecelendirmeleri, elektrikli ekipman çevresindeki bir muhafaza için kullanılan uluslararası bir standarttır. İlk olarak 1995 yılında yayınlanan bir Avrupa standardı olan BS EN 50102 tarafından ana hatları belirlenmiştir. Arkasından Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) tarafından 1997 yılında IEC 60068-2-75 standardı yayınlanmıştır. Daha sonra 2002 yılında, yine IEC tarafından IEC 62262 standardı yayınlanmıştır. Bu standart ülkemizde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından bu başlıkla yayınlanmıştır: TS EN 62262 Mahfazalarla sağlanan koruma dereceleri - Dış mekanik darbelere karşı elektrikli donanımın korunması için (IK kodu).
IK derecelendirmesi yapmak için uygulanan testler, muhafazaların nasıl monte edilmesi gerektiğini, atmosfer koşullarını, muhafazanın boyutuna göre kaç çarpmanın olması gerektiğini ve hatta etkilerin dağılımını, boyutunu, şeklini ve gerekli enerji seviyelerini üretmek için tasarlanmış nesnelerin türlerinin boyutlarını ve malzeme türünü belirlemek için yapılmaktadır.
IK değerlendirmesi yapılan ürünler, özellikle kamuya açık alanlarda, yüksek hareket olan alanlarda, ticari ortamlarda ve terör tehlikesi olan alanlarda önemlidir. Bir cihaz hasar görürse, bu durumda çalışması durabilir ve tamamen arızalanabilir. Hasar, onarım veya değiştirme için ilave maliyetlere yol açar, ayrıca erişim için alanların kapatılması gerkebilir. Bu yüzden etki riskini analiz etmek, yüksek veya düşük IK derecelendirmesine sahip bir ekipmana ihtiyaç olup olmadığına karar vermek gerekmektedir.
IK testlerinde, cihazın dış mekanik darbelere karşı koruma derecesi belirlenmektedir. Örneğin IK00 kodu, bu cihazın tamamen korunmasız durumda olduğunu ifadeederken, IK10 kodu, cihazın 20 jul darbesine karşı korumalı olduğunu ifade etmektrdir. Bunu belirlemek amacı ile 5 kg’lık bir kütle yüzeye 400 mm’den düşürülmektedir. Ya da IK05 kodu, cihazın 0,7 jul darbesine karşı korumalı olduğunu ifade etmektedir. Bunu belirlemek amacı ile 0,25 kg’lık bir kütle yüzeye 280 mm’den düşürülmektedir.
Çoğu durumda IK10 kodunu taşıyan cihazlar, tatmin edici olandan daha fazlasını sağlamaktadır, ancak yine de bazı cihazlar ürünler daha fazla koruma gerektirmektedir.
Uzun yılların tecrübesine sahip kuruluşumuz tarafından, eğitimli ve deneyimli bir kadro ile işletmelere, elektriksel güvenlik test hizmetleri çerçevesinde IK test hizmetleri verilmektedir.
Global standartlara uygunluk, uluslararası pazarda tanınmanızı sağlar. Bu, yeni iş fırsatlarına kapı açar.
Belgelendirilmiş süreçler, güvenilirliğinizi artırarak müşteri ve paydaşların güvenini kazanmanıza yardımcı olur.
Etkin güvenlik süreçleri, kaynak kullanımını optimize eder. Bu da maliyetlerin düşmesi ve kârlılığın artmasını sağlar.
Mevcut elektrik sistemlerinin gözden geçirilmesi, etkinlik ve verimlilik artırır. Bu, sürekli iyileştirme kültürünü besler.
Belirli kriterlere uygunluk, sektördeki kaliteyi artırır. Bu da elektrik güvenliği standartlarının oluşmasına katkıda bulunur.
Elektrik sistemlerinin kalitesi, güvenliğini artırır ve işletmenizin genel performansını iyileştirir. Bu süreçler, yüksek standartlarda hizmet sunmanızı sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu