Amerikan Test ve Malzeme Kuruluşu (ASTM) tarafından geliştirilen “ASTM G21-15(2021) Sentetik polimerik malzemelerin mantarlara direncinin belirlenmesi için standart uygulama” standardında, kalıplanmış ve imal edilmiş ürünler, tüpler, çubuklar, tabakalar ve film malzemeleri formundaki sentetik polimerik malzemelerin özellikleri üzerinde mantarların etkisinin belirlenmesi amacı ile kullanılan bir test yöntemi açıklanmaktadır.
Bu malzemelerin sentetik polimer kısmı, mantarların büyümesi için bir karbon kaynağı olarak hizmet etmediği için genellikle mantarlara karşı dirençlidir. Plastik malzemelere mantar saldırısından genellikle plastikleştiriciler, selülozikler, yağlayıcılar, stabilizatörler ve renklendiriciler gibi diğer bileşenler sorumludur. Plastik dışındaki malzemeleri değerlendirmek için bu test yöntemi kullanılmaktadır. Bu tür bir saldırı için, uygun koşullar altında, yani 2-38 derece arasında sıcaklık ve yüzde 60-100 arasında bağıl nem altında mikrobiyal saldırıya karşı direncin oluşturulması önemlidir.
Beklenen etkiler şunlardır:
Çoğu zaman elektriksel özelliklerdeki değişiklikler temel olarak yüzey büyümesine ve buna bağlı neme ve atılan metabolik ürünlerin neden olduğu pH değeri değişikliklerine bağlıdır. Diğer etkiler arasında plastikleştiricilerin, yağlayıcıların ve diğer işlem katkı maddelerinin eşit olmayan dağılımının neden olduğu büyüme yer alır.
Organizmaların saldırısı, yerel hızlanmalar ve engellemeler nedeniyle büyük bir şans unsuru içerdiğinden, tekrarlanabilirlik sırası oldukça düşüktür. Davranış tahminlerinin çok iyimser olmamasını sağlamak için gözlemlenen en büyük bozulma derecesi rapor edilir.
ASTM G21-15(2021) standardında açıklanan test yöntemi ile test edilen polimer örnekleri arasında, bunlarla sınırlı olmamak koşulu ise, polietilen ve polipropilen, poliüretan, vinil/polivinil klorür (PVC), termoplastik poliüretan, termoplastik, polyester, polikarbonat ve kauçuk gibi bileşikler bulunmaktadır.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çevresel test türleri kapsamında, ASTM G21-15(2021) Sentetik polimerik malzemelerin mantarlara direncinin belirlenmesi için standart uygulama” standardına uygun test hizmetleri de bulunmaktadır.
Ürünlerin çevresel standartlara uygunluğu, sektör genelindeki kalite ve güvenlik normlarının belirlenmesine yardımcı olur.
Çevresel faktörlere karşı yapılan testler, ürünlerin doğal afetler ve olumsuz koşullar karşısında risklerini minimize eder.
Çevresel etkilere karşı dayanıklı ürünler, uzun vadede bakım ve onarım maliyetlerini düşürür.
Yerel ve uluslararası çevresel düzenlemelere uygunluk, yasal uyumu garanti eder.
Çevresel standartlara uygun ürünler, markanın çevreye duyarlı imajını güçlendirir ve değerini artırır.
Çevresel koşullara dayanıklı ürünler, güvenilirlik açısından büyük bir artış sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu