Ekipman ve malzemelerde mantar testi, bunların mantar gelişimini destekleyip desteklemeyeceğinin, baskın türlerin nerede ortaya çıkabileceğinin ve mantarın malzeme üzerinde ne kadar hızlı büyüyeceğinin belirlenmesi amacı ile yapılmaktadır. Bu konuda dikkate alınan standart, Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen “MIL-STD-810 Test yöntemi 508.6 Mantar testi” standardıdır. Bu test yöntemi, malzeme üzerinde mantarın büyümesinin ardından mantarın malzeme görevini ve kullanım güvenliğini nasıl etkilediğini tespit etmeye yöneliktir.
Bu test yöntemi, hangi malzemenin mantar gelişimini ne ölçüde desteklediğini ve herhangi bir mantar büyümesinin malzemenin performansını veya kullanımını nasıl etkilediğini değerlendirmektir. Mantar testinin başlıca amaçları şunları belirlemektir:
Yaygın olarak kullanılan mantarlar standart içinde yer alan tabloda listelenmiştir. Bu organizmalar malzemeleri parçalama yetenekleri, dünya çapındaki dağılımları ve stabiliteleri dikkate alınarak belirlenmiştir. Bu organizmalar, mümkün olan yerlerde, saldırdıkları bilinen malzemelerle ilgili olarak tanımlanmıştır.
Söz konusu standarda göre test süresi, mantarın çimlenmesine, karbon içeren moleküllerin parçalanmasına ve malzemenin bozulmasına izin veren minimum 28 gündür. Dolaylı etkiler ve fiziksel müdahalenin mantar testinin nispeten kısa zaman diliminde meydana gelmesi muhtemel olmadığından, mantar testinin varlığını belirlemek için daha yüksek derecede kesinlik gerekiyorsa, maruz kalma süresinin 84 güne kadar uzatılabilir.
Mantar testi standart testler arasında en çok uygulanan testlerden biridir. Testlerde genellikle birden fazla mantar içeren bir mantar kültürü kokteyli kullanılır. Bazı mantarlar çevrede bulunan besinleri tüketme konusunda strese girer ve rakip mantarlardan daha hızlı çoğalmaya çalışır. Bu yüzden doğal olmayan sonuçlara neden olabilir. Bazı mantarlar ise diğerlerini etkileyen yan ürünler üretir.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çevresel test türleri kapsamında, mantar testi hizmetleri de bulunmaktadır.
Çevresel koşullara uygunluğu test edilen ürünler, pazarda öne çıkarak rekabet avantajı sağlar.
Çevresel etkiler göz önünde bulundurularak geliştirilen yenilikçi çözümler, ürünlerin rekabet gücünü artırır.
Çevresel standartlara uygun ürünler, markanın çevreye duyarlı imajını güçlendirir ve değerini artırır.
Çevresel koşullara dayanıklı ürünler, güvenilirlik açısından büyük bir artış sağlar.
Yerel ve uluslararası çevresel düzenlemelere uygunluk, yasal uyumu garanti eder.
Çevresel faktörlere karşı yapılan testler, ürünlerin dayanıklılığını artırarak maliyetleri düşürür ve kârlılığı sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu