Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen “MIL-STD-202 Yöntem 103 Nem (kararlı durum) testi” standardında, bileşenlerde kullanılan malzemelerin nem ve nem buharının emilmesi ve yayılmasından etkilenen özelliklerini değerlendirmek amacı ile kullanılan bir test yöntemi açıklanmaktadır. Bu test yöntemi, test edilen malzeme veya ekipmanın yüksek sıcaklıkta yüksek bağıl neme sürekli maruz bırakılması ile gerçekleştirilen hızlandırılmış bir çevresel test yöntemidir.
Bu koşullar, test edilen malzeme üzerinde, nemin içeri girmesi ve nüfuz etmesinin ardındaki kuvveti oluşturan bir buhar basıncı oluşturur. Higroskopik malzemeler neme karşı hassastır ve nemli koşullar altında hızla bozulur. Nemin birçok malzeme tarafından emilmesi şişmeye neden olur, bu da bu malzemenin fonksiyonel faydasını ortadan kaldırır, ayrıca fiziksel güç kaybına ve diğer önemli mekanik özelliklerde değişikliklere neden olur.
Nemi emen yalıtım malzemeleri elektriksel özelliklerinde bozulmaya maruz kalabilir. Bu yöntem, mutlaka simüle edilmiş bir tropikal test olarak tasarlanmamıştır ancak yine de yalıtım malzemelerinin nem emiliminin belirlenmesinde kullanılmaktadır.
Bu standart, öngerilim uygulanarak sıcaklık-nem ömür testinin gerçekleştirilmesi için tanımlanmış bir yöntem ve koşulları kapsar. Test, hermetik olmayan paketlenmiş katı hal cihazlarının nemli ortamlarda güvenilirliğini değerlendirmek için kullanılır. Nemin harici koruyucu malzeme yoluyla veya harici koruyucu kaplama ile iletkenler veya bunun içinden geçen diğer özellikler arasındaki arayüzler boyunca nüfuz etmesini hızlandırmak için yüksek sıcaklık ve nem koşulları kullanılır.
Bu testlerde kullanılan nem (sabit durum) odası, belirtilen limit dahilinde herhangi bir sıcaklık ve nemde nem kararlı durum testlerini gerçekleştirmek için kullanılmaktadır. Gelişmiş laboratuvarlarda bulunan bu test odaları, ulusal ve uluslararası standartların hemen hemen tamamını karşılamaktadır. Genel testler için bu odalardaki sıcaklık 20-80 derece arasında ve bağıl nem oranı yüzde 15-98 arasındadır.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çevresel test türleri kapsamında, “MIL-STD-202 Yöntem 103 Nem (kararlı durum) testi” standardına uygun test hizmetleri de bulunmaktadır.
Çevresel etkilere karşı dayanıklı ürünler, uzun vadede bakım ve onarım maliyetlerini düşürür.
Çevresel koşullara uygunluğu test edilen ürünler, pazarda öne çıkarak rekabet avantajı sağlar.
Ürünlerin çevresel standartlara uygunluğu, sektör genelindeki kalite ve güvenlik normlarının belirlenmesine yardımcı olur.
Çevresel etkiler göz önünde bulundurularak geliştirilen yenilikçi çözümler, ürünlerin rekabet gücünü artırır.
Çevresel koşullara dayanıklı ürünler, güvenilirlik açısından büyük bir artış sağlar.
Çevresel faktörlere karşı yapılan testler, ürünlerin doğal afetler ve olumsuz koşullar karşısında risklerini minimize eder.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu