Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen bir askeri spesifikasyon olan, “MIL-STD-883 Yöntem 1011 Termal şok testi” standardında, parçanın veya ekipmanın aşırı sıcaklık değişikliklerine ani maruz kalmaya karşı direncini ve bu aşırı sıcaklıklara alternatif maruz kalmanın etkisini belirlemeye yönelik bir test yöntemi açıklanmaktadır.
Esas olarak termal şok testi, hızlı sıcaklık değişimlerinden kaynaklanan arıza modlarının belirlendiği hızlandırılmış bir test yöntemidir. Bu tür hızlı sıcaklık değişimleri, güç yarı iletken cihazlarının kendiliğinden ısınması, optik cihazların açılması veya elle veya dalga lehimleme sırasında gözlemlenir.
Kısaca termal şok testleri ile, test edilen elektronik ürünün ani sıcaklık değişikliklerine dayanıp dayanamayacağı tespit edilmektedir. Termal şok testi, yüksek oranda sıcaklık değişimiyle ilişkilidir ve sıcaklıkla ilgili tüm testler arasında en şiddetli testtir. Termal şok testinde, test edilen bileşen veya cihaz bir aşırı sıcaklıktan diğerine geçer. Bu testte sıcaklık stabilizasyonu hızlı bir şekilde gerçekleşir. İki tür termal şok testi vardır:
Her iki termal şok testinde de numune sıcaklığının bir uçtan diğer uca geçişi için bir sıcak ve soğuk oda kullanmak gerekir. Hem havadan havaya hem de sıvıdan sıvıya termal şok test düzenekleri, sıcak ve soğuk oda sıcaklığını, odalarda kalma süresini, bir odadan diğerine geçiş süresini ve termal şok prosedürünün döngü sayısını değiştirebilir.
Termal şok testinin son döngüsünden sonra numune, kasalar, kablolar ve contalardaki hasarlar açısından görsel olarak incelenir ve herhangi bir hasar varsa bu bir arıza olarak kabul edilir.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çevresel test türleri kapsamında, “MIL-STD-883 Yöntem 1011 Termal şok testi” standardına uygun test hizmetleri de bulunmaktadır.
Çevresel faktörlere karşı yapılan testler, ürünlerin doğal afetler ve olumsuz koşullar karşısında risklerini minimize eder.
Yerel ve uluslararası çevresel düzenlemelere uygunluk, yasal uyumu garanti eder.
Ürünlerin çevresel standartlara uygunluğu, sektör genelindeki kalite ve güvenlik normlarının belirlenmesine yardımcı olur.
Çevresel standartlara uygun ürünler, markanın çevreye duyarlı imajını güçlendirir ve değerini artırır.
Çevresel koşullara uygunluk, ürünlerin doğru hedef kitleye ulaşmasını ve pazarda kabul görmesini sağlar.
Çevresel koşullara dayanıklı ürünler, güvenilirlik açısından büyük bir artış sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu