Havacılık Radyo Teknik Komisyonu (RTCA) tarafından geliştirilen “RTCA DO 160 Havadaki ekipmanlar için çevre koşulları ve test prosedürleri - Bölüm 14 Tuz spreyi testi” standardında, okyanus koşullarının etkilerini belirlemeye yönelik bir test yöntemi açıklanmaktadır. Bu koşullar aşırı derecede aşındırıcı olan tuzlu bir atmosferdir.
Genel olarak tuz spreyi testi, mantar direnç testinin arkasından yapılır. Bu arada tuz spreyi testi, tuz sisi testi ve tuz püskürtme testi olarak da anılmaktadır.
Tuzlu atmosferler esasen son derece aşındırıcı bir etkiye sahiptir. Aşınma, çok kısa bir maruz kalma süresinde meydana gelebilir ve hareketli parçaları tıkayabilir veya bağlayabilir. Bu tıkanma tuz birikintilerinin doğrudan sonucudur. Bir tıkanma veya hareketsiz kalma durumu yalıtım bozabilir veya etkisiz hale getirebilir. Özellikle elektrikli bileşenler bu tür hasara karşı çok hassastır.
Bu standarda göre ekipman şu şekilde gruplanmaktadır:
Kısaca tuz spreyi testi, metal malzemelerle, kaplanmış filmlerle veya boya filmleri ile kaplanmış parçaların ve ekipmanın korozyon direncini değerlendirmek için kullanılır. Tuz sisi kombine çevrimsel testi, güvenilirlik değerlendirmesi için yaygın olarak kullanılan bir kombine çevrim test yöntemidir.
Bu test yöntemi, tuz spreyi testini kuru, nemli, düşük sıcaklık veya tuzlu suya daldırma gibi koşullarla birleştirir. Tuz hasarı olan alanlarda kullanılan ürünleri test etmek için, araçlar, araç dış malzemeler veya alt takım bileşenleri gibi malzeme ve bileşenleri, gerçek koşulları simüle ederek değerlendirir.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çevresel test türleri kapsamında “RTCA DO 160 Bölüm 14 Tuz spreyi testi” standardına uygun test hizmetleri de bulunmaktadır.
Çevresel standartlara uygun ürünler, markanın çevreye duyarlı imajını güçlendirir ve değerini artırır.
Çevresel koşullara uygunluk, ürünlerin doğru hedef kitleye ulaşmasını ve pazarda kabul görmesini sağlar.
Çevresel koşullara dayanıklı ürünler, güvenilirlik açısından büyük bir artış sağlar.
Ürünlerin çevresel standartlara uygunluğu, sektör genelindeki kalite ve güvenlik normlarının belirlenmesine yardımcı olur.
Çevresel etkilere karşı dayanıklı ürünler, uzun vadede bakım ve onarım maliyetlerini düşürür.
Yerel ve uluslararası çevresel düzenlemelere uygunluk, yasal uyumu garanti eder.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu