EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
İletken Direnci Ölçümü

İletken direnci testi, bakır veya alüminyum iletkenlerin doğru akım direncini belirlemek için yapılmaktadır. Bir iletkenin direnci, bir iletkenin, içinden akım geçişine ne kadar kolay izin verdiğini göstermektedir. Direnç ne kadar yüksek olursa, iletkenden o kadar az akım geçmektedir. Bir iletkenin direnci, iletkenin boyutları ve yapısı, sıcaklık ve direnç gibi koşullardan etkilenmektedir. İletken direnci genelde ohm olarak ifade edilmektedir

Gelişmiş laboratuvarlarda gerçekleştirilen kablo iletken direnci testleri, ya tam uzunlukta bir kablo ya da en az 1 metre uzunluğunda bir kablo numunesi üzerinde yapılmaktadır ve bu testlerde genelde bir Avrupa standardı olan BS EN 60228 standardına uyulmaktadır. Bu standart daha sonra Uluslararası Standartlar Örgütü’ne (ISO) bağlı bir kuruluş olan Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) tarafından da yayınlanmıştır. Bu standart, çok çeşitli tiplerde elektrik güç kablolarında kullanılan iletkenler için 0,5 mm2 ila 2500 mm2 aralığında nominal kesit alanlarını, tellerin sayısı ve boyutları için gereksinimleri ve direnç değerlerini açıklamaktadır. Bu iletkenler, sabit tesisatlar ve esnek bakır iletkenler için kablolarda katı ve çok telli bakır, alüminyum ve alüminyum alaşımlı iletkenleri kapsamaktadır. Söz konusu standart ülkemizde Türk Standartları (TSE) tarafından şu başlıkla yayınlanmıştır: TS EN 60228/AC Kablolar - Yalıtılmış kabloların iletkenleri.

Direnç ölçümü için sıcaklık düzeltme faktörlerini ve dairesel iletkenlerin boyut sınırlarını içeren ilave bilgiler, standart ekinde yer almaktadır.

Direnç ölçümleri sonunda düz bakır, metal kaplı bakır, alüminyum ve alüminyum alaşım, dairesel veya şekilli Sınıf 1, Sınıf 2, Sınıf 5 ve Sınıf 6 iletkenlerinin doğru akım direnci belirlenmektedir.

İletken direncinin doğru ölçülmesi için iletken sıcaklığının, direncin doğru bir şekilde belirlenmesine izin veren bir seviye için koşullandırılması gerekmektedir. İletkenlik doğrudan sıcaklıkla ilgilidir ve BS EN 60228 standardına göre iletken direnç testi, 20 derece bir iletken sıcaklığında yapılmalıdır.

Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. Aynı zamanda modern test cihazlarını kullanmakta ve dünyanın her yerinde kabul gören test yöntemleri uygulamaktadır. İşletmelere verilen hizmetler arasında elektriksel güvenlik testleri çerçevesinde, iletken direnci ölçümü hizmetleri de bulunmaktadır.

 

İletken Direnci Ölçümü Yararları


Hedef Kitleyi Belirler

Elektriksel güvenlik standartlarına uyum, güvenlik konusunda hassas olan tüketici kitlesine hitap eder, bu da marka sadakatini artırır.

Marka Değerini Artırır

Elektriksel güvenlik testlerinden başarıyla geçmek, markanın güvenilirliğini ve değerini artırır.

Maliyetleri Azaltır

Elektriksel güvenlik hatalarının önceden tespit edilmesi, geri dönüş maliyetlerini ve ürün hatalarını azaltır.

Süreç İyileştirmesi

Elektriksel güvenlik testleri, üretim süreçlerini gözden geçirme ve iyileştirme fırsatları sunarak verimliliği artırır.

Standartların Belirlenmesi

Elektriksel güvenlik testleri, endüstriyel güvenlik standartlarının belirlenmesinde temel bir bileşen olup, sektördeki en iyi uygulamaların hayata geçirilmesine yardımcı olur.

Uluslararası Tanınırlık Kazandırır

Elektriksel güvenlik standartlarına uyum, ürünlerin uluslararası pazarlarda kabul görmesini sağlar ve global tanınırlık kazandırır.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu