EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
İmisyon Ölçümleri

Öncelikle emisyonlar, kirletici maddelerin herhangi bir kaynaktan atmosfere salınması ile ilgilidir. Öte yandan imisyon ise doğrudan hava kalitesi ile ilgilidir. İmmisyon, insanları, hayvanları, bitkileri veya malzemeleri etkileyen kirletici maddelerin zemin seviyesinde yoğunlaşmasıdır.

Farklı uluslararası kuruluşlar, farklı kaynak türleri için izin verilen emisyon sınırlarını tanımlayan kılavuzlar ve düzenlemeler yayınlamaktadır. Sürekli emisyon izleme sistemleri, endüstriyel tesislerde (örneğin çimento fabrikaları, kimya fabrikaları, kağıt fabrikaları, rafineriler ve enerji santrallerinde, emisyonları kontrol altında tutmak amacı ile uygulanmaktadır. Bu amaçla, sülfür dioksit, azot oksitler, askıdaki partiküller (PM10 ve PM2.5), oksijen, nem ve hacimsel akış değerleri ölçülmektedir.

Havadaki kirleticilerin imisyonu ise, bir takım izleme ağları ile takip edilmektedir. Hava kalitesinin kontrolü ve izlenmesi, hava kalitesi ağları ile yapılmaktadır. Hava kalitesi ağları şunları sağlamaktadır: hava kirliliğinin uzun vadeli evrimini bilmek, hava kirliliği olaylarını tahmin etmek ve insanlara bilgi sağlamak. Bir hava kalitesi ağı, özellikleri alana bağlı olarak değişen kirlilik parametrelerini ölçmek için numune alma sistemleri ve otomatik analizörlerle donatılmış istasyonlardan meydana gelmektedir. Bu çalışmalarda en yaygın izlenen parametreler şunlar olmaktadır: sülfür dioksit, azot oksitler, asılı partiküller (PM10 ve PM2.5), karbon monoksit ve troposferik ozon.

İmisyon ölçümleri çerçevesinde, uçucu bileşikler, hidrojen sülfür, hidrojen florür, kadmiyum, kurşun ve benzeri metaller, siyah karbon ve diğer kirleticileri de izlemek mümkündür.

Atmosferik kirleticilerin imisyon seviyeleri, hava kalitesi hedeflerini, sınır değerlerini, tolerans marjını, hedef değerleri, bilgi eşiklerini ve uyarı eşiklerini belirleyen yasal düzenlemeler ve uluslararası standartlar ile düzenlenmektedir.

Mevcut tesisler için bacalardan ölçülen değerleri, yeni kurulacak tesislerde emisyon faktörleri kullanılarak tespit edilen değerleri, ilgili yasal düzenlemede yer alan sınır değeri aşan tesisler, imisyon (hava kalitesi) ölçümleri yaptırmak zorundadır.

Laboratuvar test hizmetleri kapsamında gerçekleştirilen başlıca imisyon ölçümleri şunlardır:

  • Çöken toz ölçümü
  • Ortam havasında ağır metal ölçümü
  • Ortam havasında gaz ölçümü
  • Ortam havasında maruziyet ölçümleri
  • Ortam havasında uçucu organik bileşik (VOC) ölçümü
  • Partiküler madde (pm10) ölçümü
  • Tünellerde gaz ölçümü

Kuruluşumuz tarafından çeşitli sektörlerdeki işletmeler için, laboratuvar test hizmetleri çerçevesinde, yukarıda sayılanlar dışında çok çeşitli imisyon ölçümleri gerçekleştirilmektedir.

 

İmisyon Ölçümleri Yararları


Standartların Belirlenmesi

İmisyon ölçümleri, çevre yönetimindeki standartları belirler ve endüstri için örnek teşkil eder.

Çalışan Motivasyonunu Yükseltir

Temiz hava, çalışanların sağlığını iyileştirir ve işyerinde yüksek motivasyon yaratır.

Yenilikçi Çözümler Sunar

Hava kalitesi ölçümleri, yenilikçi ve çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesine olanak tanır.

Kalite Yönetimi İyileşir

İmisyon ölçümleri, hava kalitesinin düzenli olarak izlenmesini sağlayarak kalite yönetim sistemlerinin etkinliğini artırır.

Riskleri Azaltır

İmisyon seviyelerinin izlenmesi, hava kirliliğiyle ilgili sağlık ve çevresel riskleri önceden tespit ederek azaltır.

Hedef Kitleyi Belirler

Çevreye duyarlı imisyon yönetimi, çevre bilincine sahip tüketicilere hitap eder, bu da marka sadakati oluşturur.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu