Emisyonlar, kirletici maddelerin herhangi bir kaynaktan atmosfere çıkışı ile ilgilidir. Diğer yandan emisyon hava kalitesi olarak bilinen durumu oluşturmaktadır. İmisyon ise, insanları, hayvanları, bitkileri veya malzemeleri etkileyen kirletici maddelerin zemin seviyesinde yoğunlaşması durumudur. Hava kalitesi ve hava kirliliği hakkında konuşurken, çoğu zaman emisyon ve imisyon kavramları aynı anlamda kullanılmaktadır. Ancak bu iki kavram aynı anlama gelmemektedir. Hatta doğrudan bir ilişki sürdürmeleri bile gerekmemektedir.
Bilindiği gibi emisyon sürekli veya süreksiz olabilir, doğrudan veya dolaylı olabilir, bir noktadan veya dağınık kaynaklardan yayılabilir, gaz, sıvı, katı veya enerji formunda bulunabilir ve atmosferi, suyu veya toprağı etkileyebilme yeteneğine sahiptir. Emisyon kaynakları, kasıtsız orman yangınları ve volkanik patlamalar gibi doğal olabileceği gibi, motorlu araçlar ve endüstriler gibi antropojenik de olabilmektedir.
İmisyon kavramı ise, genelde şunlara işaret etmektedir: belli bir zamanda bulunan kirletici bir maddenin farklı birimlerde ölçülen miktarı veya bilimsel bilgi altında sınırı belirlenmiş bir değer ya da amacı insan sağlığını korumak ve çevreyi korumak olan bir şemsiye.
Kirletici bir madde havaya yayıldığı zaman, havada bir dizi fiziksel ve kimyasal dönüşüme uğramaktadır. Bu yüzden atmosfer imisyonda kilit bir rol oynamaktadır.
İmisyonlar, atmosferde bulunan kirletici madde miktarı ile ilgilidir, referans olarak tahmin edilen limitler içindedir ve insan sağlığını ve çevreyi korumaya odaklanmaktadır.
Hava kirleticilerinin imisyon değerlerini bilmek için, hava kirliliğinin uzun vadeli evrimini bilmek ve hava kirliliği olaylarını tahmin etmek gerekmektedir.
İmisyon ölçüm ekipmanı, numuneleri almak için sistemlerle donatılmış istasyonlardan ve kirlilik parametrelerini ölçmek için otomatik analizörlerden oluşmaktadır. En yaygın izlenen parametreler şunlardır: sülfür dioksit, azot oksitler, asılı partiküller (PM10 ve PM2.5), karbon monoksit ve troposferik ozon. Ayrıca uçucu bileşikler, hidrojen sülfür, hidrojen florür, kadmiyum ve kurşun gibi metaller, siyah karbon ve benzeri diğer kirleticileri de izlenmektedir.
Atmosferik kirleticilerin imisyon seviyeleri belirlenirken, hava kalitesi hedefleri, sınır değerler, tolerans marjı, hedef değerler, bilgi eşikleri ve uyarı eşikleri dikkate alınmaktadır.
Uzun yılların kazandırdığı deneyim ile kuruluşumuz, talep eden işletmelere, eğitimli ve uzman bir kadro ile uygunluk test hizmetleri çerçevesinde, imisyon test hizmetleri de vermektedir.
Sürekli gelişim ve yenilikçilik, ürün ve hizmetlerinizi sürekli olarak iyileştirir. Yenilikçi yaklaşımlar, rekabet avantajı sağlar.
Bağımsız uygunluk testleri, ürün ve hizmetlerinizin güvenilirliğini artırır. Bu da müşteri ve paydaşların güvenini kazanmanıza yardımcı olur.
Müşteri ihtiyaçlarının belirlenmesi, ürün ve hizmetlerinizi daha iyi şekillendirmenizi sağlar. Bu, pazarlama stratejilerinizi güçlendirir.
Etkili test süreçleri, kaynak kullanımını optimize eder ve maliyetleri düşürerek işletmenin kârlılığını artırır.
Uygunluk testleri, yasal düzenlemelere uyumu sağlar ve olası hukuki sorunları minimize eder. Bu, işletmenizin yasal güvenliğini artırır.
Global standartlara uygunluk, uluslararası pazarda tanınmanızı sağlar ve yeni iş fırsatları sunar. Bu, işletmenizin itibarını güçlendirir.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu