En yaygın inorganik asitler, su veya diğer çözücüler içinde ayrışan ve hidrojen atomları içeren, hidroklorik, nitrik, sülfürik ve fosforik asitlerdir. İnorganik asitler endüstriyel ortamlarda buhar, sis veya gaz olarak mevcuttur. İnorganik asitler ile ilgili ana tehlike, oldukça aşındırıcı olması ve ciltte, gözlerde, solunum yolunda ve mukozada ciddi tahriş ve yanmalara neden olmasıdır.
Ayrıca metal üretimi, gübre üretimi, pil üretimi ve kimya ve petrokimya sektörleri dahil olmak üzere oldukça geniş bir yelpazede inorganik asitler kullanılmaktadır. Bunların kullanımı sırasında ortaya çıkan buhar veya sis miktarı, faaliyet türüne ve uygulama yöntemine göre değişmektedir. Çalışanların inorganik asitlere mazruziyeti, kimyasal kaynağa olan mesafe, partikül boyutları ve ortamın havalandırma koşulları gibi faktörlere bağlı olarak değişmektedir.
Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı araştırmalarına göre, sülfürik asit içeren güçlü inorganik asit sislerine mesleki olarak maruz kalmak, çalışanlarda kanserojen etki yapmaktadır.
Amerikan Test ve MalzemeKuruluşu (ASTM) tarafından geliştirilen ASTM D7773 standardında, işyeri havasındaki hidrojen klorür gazı ve hidroklorik asit buharı, hidrojen bromür buharı ve hidrobromik asit buharı ve nitrik asit buharının zaman ağırlıklı ortalama kütle konsantrasyonunun belirlenmesine yönelik bir test yöntemi açıklanmaktadır. Numuneler, alkali emdirilmiş kuvars elyaf filtre üzerinde toplanmakta ve iyon kromatografisi yöntemi ile analiz edilmektedir. Bu test yöntemi aynı zamanda kısa vadeli maruziyetleri ölçmek için de kullanılmaktadır. Bu standardın tam adı şu şekildedir: ASTM D7773-19 Filtre örneklemesi ve bastırılmış iyon kromatografı kullanılarak uçucu inorganik asitlerin (HCl, HBr ve HNO3) belirlenmesi için standart test yöntemi.
Söz konusu standartta açıklanan test yöntemi, mesleki ve çevresel hijyen izleme amaçları ile de kullanılmaktadır.
İnorganik asitler, ticari kullanımda hammadde dahil, çok çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadır. Bunlar çeşitli asitliğe sahip başlıca şu ürünleri kapsamaktadır: hidrojen halojenürler, borik asit, nitrik asit, fosforik asit ve sülfürik asit.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. Aynı zamanda modern test cihazlarını kullanmakta ve dünyanın her yerinde kabul gören test yöntemleri uygulamaktadır. İşletmelere verilen hizmetler arasında iş güvenliği testleri çerçevesinde, inorganik asit ölçüm hizmetleri de bulunmaktadır.
İş güvenliği standartlarına uygunluk, yerel ve uluslararası iş sağlığı ve güvenliği yasalarına uyum sağlar.
İş güvenliği önlemlerinin alınması, iş kazalarını ve sağlık sorunlarını önleyerek verimliliği artırır ve operasyonel maliyetleri düşürür.
Güvenli bir iş ortamı ve iş güvenliği testlerinin başarıyla yapılması, markanın itibarını artırır ve sektördeki prestijini güçlendirir.
İş güvenliği önlemleri, iş kazalarının ve hastalıklarının önlenmesini sağlayarak sağlık sigortası ve tazminat gibi maliyetleri azaltır.
Güvenli iş ortamları, çevreye duyarlı ve çalışan haklarına saygı gösteren tüketicilerle markanın bağını güçlendirir.
Sağlıklı ve güvenli çalışma koşullarına sahip olmak, sektördeki diğer rakiplere karşı önemli bir rekabet avantajı sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu