Süreç hızlandırma, yüklenicinin, işlerin sözleşmede belirtilen süreden daha erken tamamlanması için faaliyetlerin yürütülmesini hızlandırma eylemidir. Yüklenicinin hızlandığı tamamlanma tarihi, orijinal tamamlama tarihi veya işlerin seyri sırasında sözleşme uyarınca belirlenen tamamlanma tarihidir.
Hızlanma, sıklıkla kullanılan ancak doğru şekilde uygulanmayan bir kavramdır. Yüklenici, sorumlu olduğu bir nedenle işlerin gecikmesi halinde işi hızlandırmak isteyebilir. Bu gibi durumlarda, yüklenicinin süre uzatımı hakkı yoktur ve tasfiye veya genel gecikme tazminatı taleplerine maruz kalabilir. Ancak, müteahhitin sebep olduğu gecikmeyi telafi etme kararı hızlandırma değildir. Yüklenici, işleri daha önce değil, sözleşmede belirtilen bitiş tarihine kadar tamamlamaya çalışıyor demektir.
Hızlanma tipik olarak bir inşaat projesinde iki şekilde ortaya çıkar:
Hızlanmanın sonunda, yüklenici genellikle, işleri sözleşmede belirtilenden daha erken tamamlamak için maruz kaldığı ek maliyetlerin ödenmesini bekler. Örneğin, ek işçilik maliyetleri, ek tesis ve malzeme maliyetleri, denetim ve yönetim maliyetleri ve işlerin yeniden programlanması ile ilgili maliyetler gibi. Yüklenicinin ayrıca hızlandırılmış tamamlamaya izin vermek için programını güncellemesi gerekir.
Hızlandırmayı kabul etmeden önce tarafların şu hususları dikkate alması gerekir:
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen inşaat gözetim hizmetleri arasında, inşaat çalışmaları kapsamında süreç hızlandırma hizmetleri de bulunmaktadır.
Projenin zamanında ve müşterinin beklentilerine uygun bir şekilde tamamlanması, müşteri memnuniyetini önemli ölçüde artırır.
Proje yönetimindeki sürekli iyileştirme yaklaşımı, operasyonel süreçlerin daha etkin hale gelmesini sağlar ve projenin genel verimliliğini artırır.
Proje yönetimi ile süreçlerin titizlikle izlenmesi, müşterilerin firmaya olan güvenini pekiştirir ve firmanın güvenilirliğini artırır.
Proje yönetimi, kalite standartlarını belirleyerek projenin tüm aşamalarında tutarlı ve yüksek bir performans elde edilmesini sağlar.
Projelerde yasal gerekliliklere uygunluk sağlanarak hukuki uyum garantilenir ve yasal riskler en aza indirilir.
Proje aşamalarında yapılan analizler, hedef kitleye yönelik stratejik çözümler sunarak müşteri beklentilerini en iyi şekilde karşılar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu