Hasar tespiti, bir kaza veya doÄŸal olayın neden olduÄŸu hasar veya kaybın yerinde ön deÄŸerlendirmesidir. Hasar deÄŸerlendirmeleri, hasarın boyutunu, nelerin deÄŸiÅŸtirilebileceÄŸini, onarılabileceÄŸini veya kurtarılabileceÄŸini belirlemek amacı ile yapılır. Ayrıca onarım, deÄŸiÅŸtirme ve kurtarma için gereken süre de tahmin edilir.
Hasar deÄŸerlendirmesi, resmi ve diÄŸer kuruluÅŸlar tarafından etkili ve verimli müdahaleyi kolaylaÅŸtırmanın ayrılmaz bir parçasıdır. Ä°yi bir hasar deÄŸerlendirmesi, tahliye, barınma, arama ve kurtarma, toplu kaza yönetimi ve benzer etkili müdahale ve yardım operasyonları için süreci baÅŸlatır. Hasar tespiti olaydan sonra mümkün olan en kısa sürede yapılır.
Dört tür hasar tespiti bulunmaktadır:
Ä°lk duruma genel bakış, olayın neden olduÄŸu hasarın boyutunun mümkün olan en kısa sürede geniÅŸ bir resmini elde etmek için gerçekleÅŸtirilir. Tipik olarak olaydan sonraki ilk 8 saat içinde gerçekleÅŸtirilir ve can kayıpları, insanların yerinden edilmesi ve cankurtaran araçları ile kritik tesislere verilen hasar gibi konulara odaklanır. Büyük ölçüde, ayrıntılı saha deÄŸerlendirmesinden ziyade, gözlemlere dayanır.
Bir yapı hasarının deÄŸerlendirilmesi için genelde ÅŸu hususlar dikkate alınmalıdır:
Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından yayınlanan “ISO 13822:2010 Yapıların tasarımı için esaslar - Mevcut yapıların deÄŸerlendirilmesi” standardında, yapısal güvenilirlik ilkelerine ve arızanın sonuçlarına dayalı olarak binalar, köprüler, endüstriyel yapılar ve benzer yapıların deÄŸerlendirilmesine yönelik genel gereklilikler ve prosedürler açıklanmaktadır. Bu standart, teorik temele ve orijinal tasarım kurallarına göre veya uzun vadeli deneyime ve profesyonel prosedürlere dayalı olarak tasarlanmıştır ve her türlü mevcut yapının deÄŸerlendirilmesi için geçerli olan bir standarttır.
Bu standarda göre deÄŸerlendirme, kullanımda beklenen bir deÄŸiÅŸiklik veya tasarımın çalışma ömrünün uzatılması, gerekli görülen bir güvenilirlik kontrolü veya zamana baÄŸlı etkiler nedeniyle yapısal bozulma yanı sıra kaza sonucu oluÅŸan yapısal hasarları belirlemek için de yapılmaktadır.
KuruluÅŸumuz tarafından iÅŸletmelere verilen büyük projeler ve finansman hizmetleri arasında inÅŸaat takibi hizmetleri kapsamında binalar ve altyapılar için hasar tespiti hizmetleri de bulunmaktadır.
Büyük projelere özel finansman çözümleri, firmayı rakiplerinden ayırarak rekabet avantajı sağlar.
Etkili finansman stratejileri, kaynakların verimli kullanılmasına olanak tanır ve kârlılığı artırır.
Finansman hizmetleri, büyük projelerde yenilikçi ve esnek çözümler sunarak başarıyı destekler.
Finansal risklerin analiz edilmesi ve yönetilmesi, projelerin daha güvenli bir şekilde yürütülmesine yardımcı olur.
Büyük projeler için finansman standartlarının oluşturulması, finansal süreçlerin daha etkili yönetilmesini sağlar.
Sağlam finansman desteği, çalışanların projeye olan güvenini artırır ve motivasyon sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika BaÅŸvurusu