Giriş koruma testinde ortaya çıkan başlıca sorun, giriş koruma testinin titiz bir tesis ve kapsamlı performans gerektirmesidir. Ayrıca üretici firmanın, ürün için gerekli olan giriş koruması seviyesini iyi anlaması gerekir. Örneğin, bir elektrik prizinin IP22 derecesine sahip olması gerekebilir. Bu derecelendirme, sokete parmakla girilemeyeceğini ve düşen sıvının 15 dereceye kadar bir açıyla sokete giremeyeceğini gösterir.
Genel olarak derecelendirme ne kadar yüksek olursa tasarım ve üretim maliyeti o kadar yüksek olur. Bu nedenle üretici firmanın ürün için gerçekten gerekli olan giriş korumasını düşünmesi gerekir. Örneğin buzdolabındaki bir elektrik motoru, IP42 ile IP66 arasında değişen değerler gerektirebilir.
Bir cep telefonu genelde IP67 derecesine sahiptir. Bu kod telefonun toz ve kirden tamamen etkilenmediğini ve 1 metre derinliğe kadar su altında 30 dakika boyunca kalabileceğini gösterir.
Ancak bir ekipmanın belirli bir düzeydeki testi geçmesi, daha düşük değere sahip tüm düzeyleri kesinlikle geçeceği anlamına gelmez. Örneğin, bir ürün suya batırıldığında dayanabilir, ancak üzerine birkaç dakika boyunca su jeti vurulduğunda dayanamaz.
Göz önünde tutulması gereken bir konu da giriş korumasına yönelik farklı standartların mutlaka IP standartlarına eşdeğer olmamasıdır. Test protokolleri farklıdır ve dolayısıyla bir standarttan memnun olmak, mutlaka diğer tüm standartlardan da memnun olmak anlamına gelmez.
Kısaca IP kodu sertifikasyonu, elektrik muhafazalarının toz, nem, sıvı ve kazara temas gibi yabancı cisimleri engellemedeki etkinliğini göstermenin bir yoludur. Giriş koruması (IP) derecelendirmeleri, bir cihazın katı maddelere ve suya karşı ne kadar dayanıklı olduğunu ölçer ve sertifikasyon testleri esas olarak IEC 60529 standardına dayanır.
Bazen bir sayının yerine X gelir. Bu, muhafazanın henüz söz konusu spesifikasyon için derecelendirilmediğini gösterir. Örneğin IPX6 kodu, muhafazaya karşı herhangi bir yönden güçlü jetlerle püskürtülen suyun hiçbir zararlı etkiye sahip olmayacağı anlamına gelir. Buna karşılık IP6X kodu, toz girişinin olmayacağını ifade eder (toz geçirmez).
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen giriş koruması test türleri kapsamında, IP kodu sertifikasyon testi hizmetleri de bulunmaktadır.
Ürünlerin dış etkilere karşı dayanıklılığı test edilerek kalite yönetimi süreçleri güçlendirilir.
Ürünlerin dış faktörlere karşı dayanıklılığı, güvenilirliğini artırır.
Sağlam ve güvenli ürünler, pazarda öne çıkmak için rekabet avantajı sağlar.
Global standartlara uygunluk, ürünlerin dünya çapında tanınmasını ve kabul edilmesini sağlar.
Ürünler, yasal düzenlemelere uygun olarak dış etkilere karşı korunur.
Ürünlerin güvenliği, müşterilerin güvenini kazanarak memnuniyeti artırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu