EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
İplik Numarası (İplikten ve Kumaştan)

Tekstil sektöründe bir ipliğin bir proje için doğru niteliklere ve kaliteye sahip olup olmadığını anlamanın birinci yolu iplik numarasını kontrol etmektir. Herhangi bir tekstil ürünü ortaya çıkarmak için öncelikle üreticilerin ipliği üretmeleri gerekmektedir. Bir ürünün kalitesi, bir ipliğin ne kadar ince veya kaba olduğunu gösteren sayısal bir değer olan iplik numarasına bağlıdır. Teknik terimlerle ifade edilecek olursa, ipliğin eğrildiği doğrusal yoğunluğun, yani çapın değeridir.

İplik numarası, bir ipliğin dayanıklılığı, mukavemeti ve rahatlığı konusunda birçok şey ifade etmektedir. İplik numarası, eğrilmiş ipliğin birim uzunluk başına kütlesini veya birim kütle başına uzunluğunu temsil etmektedir. Bu değer iki farklı yöntemle hesaplanmaktadır: doğrudan yöntem, dolaylı yöntem. Aslında yöntemlerin her ikisi de, farklı yollar izlese de sonuçta ipliğin ne kadar ince veya kaba olduğunu söylemektedir.

İplik numarasını hesaplamak için kullanılan doğrudan yöntemde, ipliğin uzunluğu sabit olarak alınmakta ve ipliğin ağırlığı hesaplanmaktadır. Bu yöntem, belli bir uzunluktaki ipliğin ağırlığını değil, bir ipliğin belli bir ağırlığı karşılaması için ne kadar uzun olması gerektiğini hesaplamaktadır. Bu sistemde, daha yüksek bir iplik numarası, daha ağır ve dolayısıyla daha kalın bir ipliği temsil etmektedir. İplik numarasını hesaplamak için kullanılan dolaylı yöntemde ise ipin uzunluğu değil ağırlığı sabit olarak alınmaktadır.

İplikten iplik numarasını belirlemeye yönelik testlerde genel olarak TS 244 standardı dikkate alınmaktadır (TS 244 EN ISO 2060 Tekstil - İplikler - Doğrusal yoğunluk (birim uzunluk başına kütle) tayini - Çile metodu). Kumaştan iplik numarasını belirlemeye yönelik testlerde ise genelde TS 255 standardı dikkate alınmaktadır (TS 255 Dokunmuş kumaşlar - İmal tarzı - Analiz metotları - Kumaştan çıkarılan ipliğin doğrusal yoğunluğunun tayini).

Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü fiziksel test hizmetleri çerçevesinde, iplik numarası (iplikten ve kumaştan) test hizmetleri de vermektedir.

 

İplik Numarası (İplikten ve Kumaştan) Yararları


Süreç İyileştirmeleri

Mevcut süreçlerin gözden geçirilmesi, verimliliği artırır ve sürekli iyileştirme kültürünü destekler. Bu, işletmenizin gelişimine katkıda bulunur.

Yenilikçi Çözümler Sunar

Sürekli gelişim ve yenilikçilik, ürün ve hizmetlerinizi sürekli olarak iyileştirir. Yenilikçi yaklaşımlar, rekabet avantajı sağlar.

Çalışan Güvenliğini Artırır

Fiziksel testler, üretim sürecinde çalışanların güvenliğini değerlendirir. Bu, iş yerinde motivasyonu artırarak daha güvenli bir ortam sağlar.

Olası Riskleri Azaltır

Test süreçleri, potansiyel risklerin belirlenmesine yardımcı olur. Bu sayede, tehlikelerin önlenmesi ve kalite kontrolü sağlanır.

Uluslararası Tanınırlık Kazandırır

Global standartlara uygunluk, uluslararası pazarda tanınmanızı sağlar ve yeni iş fırsatları sunar. Bu, işletmenizin itibarını güçlendirir.

Verimlilik ve Kârlılık Sağlar

Etkili analiz süreçleri, üretim verimliliğini artırır ve kaynakların etkin kullanımını teşvik eder. Bu, maliyetlerin düşmesi ve kârlılığın artması anlamına gelir.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu