Tekstil lifi (elyaf), esas olarak doÄŸal veya sentetik kaynaklardan elde edilen bir malzemedir. Bu malzeme tekstil ipliÄŸine ve dokuma, örme ya da nonwoven (dokumasız) kumaÅŸ yapımına dönüÅŸtürülmektedir. Kısaca elyaf, tekstil üretiminin görünen en küçük usurudur. GeçmiÅŸten beri tekstil üretiminde kullanılan ipler, çok çeÅŸitli türde tekstil elyafı içermektedir.
Tekstil sektöründe elyaf, kaynaklarına göre doÄŸal elyaf ve sentetik elyaf olarak iki farklı tipte sınıflandırılmaktadır. DoÄŸal elyaf, doÄŸal kaynaklardan elde edilen bir malzemedir. Bu tür bir elyafı üretmek için üç kaynak bulunmaktadır: bitki kökenli selülozik lif, hayvansal kaynaklı protein lifi ve mineral lif. DoÄŸal lifin boyutsal yapısı, kökeninden dolayı tüylülük düzeyinde olmaktadır. Her türün kendine özgü özellikleri olmaktadır. DiÄŸer iki kaynaktan farklı olarak mineral elyaf, asbest lifi olarak da bilinen kaya kaynağı çeÅŸitlerinden elde edilmektedir. Ancak yarattğı saÄŸlık riski nedeniyle tekstil sektöründe asbest üretimi azalmıştır.
Sentetik elyaf, kimyasal ve mekanik süreçler ile insanlar tarafından geliÅŸtirilen bir malzemedir. Bu elyafın özellikleri, üretim öncesinde belirlenmektedir. Sentetik elyaf, son kullanımda bir filament ipliÄŸi veya filament ÅŸtapel iplik bazında üretilmektedir. Tekstil sektöründe yaygın olarak kullanılan iki temel insan yapımı elyaf türü vardır: doÄŸal polimer baz ve sentetik baz.
İplikler elyaların eğirilmesi ile oluşmaktadır ve ipliklerin numaralandırılması, incelik ve kalınlıkları numaraları ile belirtilmektedir. Bu numaralandırma iki şekilde yapılmaktadır:
DoÄŸal ve sentetik elyaftan elde edilen iplikler farklı ÅŸekilde numaralandırılmaktadır. DoÄŸal elyafdan üretilen ipliklerde, örneÄŸin pamukta iplik numaraları 20/1, 30/1 ve 40/1 ÅŸeklinde olmaktadır. Numaralar büyüdükçe iplik incelmekte ve gramajı düÅŸmektedir. Sentetik elyafdan üretilen ipliklerde ise, örneÄŸin polyester iplik numaraları 70 Denye, 100 Denye ve 150 Denye ÅŸeklindedir. Burada numaralar büyüdükçe iplik kalınlaÅŸmaktadır.
Yıllardır çok geniÅŸ bir yelpazede gerçekleÅŸtirdiÄŸi test, ölçüm, analiz ve deÄŸerlendirme çalışmaları ile her sektörden iÅŸletmelere destek olmaya çalışan kuruluÅŸumuz, eÄŸitimli ve uzman bir kadro ve geliÅŸmiÅŸ teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü kimyasal ve ekolojik test hizmetleri çerçevesinde, iplik numarası testi hizmetleri de vermektedir.
Kimyasal ve ekolojik standartlara uygunluk, markanızı rakiplerinizden ayırır. Çevre dostu ürünler, günümüz pazarında büyük bir değer taşır.
Mevcut süreçlerin gözden geçirilmesi, çevresel etkilerin azaltılmasına yönelik iyileştirmeler sağlar. Bu, işletmenizin sürdürülebilirliğine katkıda bulunur.
Bağımsız testler, ürünlerinizin güvenilirliğini artırarak müşteri ve paydaşların güvenini kazanmanıza yardımcı olur.
Kimyasal ve ekolojik testler, yasal düzenlemelere uyumu sağlar. Bu, olası hukuki sorunları minimize eder ve işletmenizin yasal güvenliğini artırır.
Zararlı kimyasalların olmaması, müşteri güvenini artırır. Tüketiciler, sağlıklı ve çevre dostu ürünleri tercih eder, bu da memnuniyeti yükseltir.
Sürekli gelişim ve yenilikçilik, ürünlerinizi sürekli olarak iyileştirir. Yenilikçi yaklaşımlar, rekabet avantajı sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika BaÅŸvurusu