Tekstil malzemelerinin test edilmesi, bir yandan ürün kalitesinin belirlenmesinde rol oynarken, bir yandan da hammaddelerin, ürünlerin ve süreçlerin kontrolünün sağlanmasında kilit rol oynamaktadır. Tekstil ürünlerinin başlıca hammaddesi olan iplik testleri de bu bakımdan önemlidir.
İplik numarası, iplik inceliğini temsil eden sayısal bir ifadedir. Genelde ağırlık / birim uzunluk olarak tanımlanmaktadır. Teks gram cinsinden 1 km iplik ağırlığını, denye 9 km ipliğin gram cinsinden ağırlığını, metrik numara 1 kg iplik için km cinsinden uzunluğu ifade etmektedir. Spiral dönüşler, oluşturan lifleri bir arada tutmak için ipliğe verilen büküm sayısını, bükme yönü, lif eğim yönünü, büküm miktarı ise, sarım sayısı / birim iplik uzunluğunu ifade etmektedir.
İplik numarası belirlemek için genelde tartım yöntemi kullanılmaktadır. Bu yönteme göre önce iplik numunesi sarma makaraları kullanılarak sarılmakta, ardından numunenin dengeye ulaşması ve tartılması için, aynı hava koşullarında, yüzde 65 bağıl nem ve 20 derece sıcaklıkta koşullandırılmaya bırakılmaktadır.
İpliğin çekme testinde kullanılan çekme test cihazlarının üç çalışma prensibi bulunmaktadır: sabit uzama oranı, sabit yükleme oranı ve sabit travers oranı. Modern çekme test cihazlarının çoğu sabit uzama oranı ilkesine dayanmaktadır.
Lifler ve iplikler tekstil sektörünün temel unsurlarıdır ve ideal ham elyafın belirlenmesi, bir kumaşın dokunması ve bitmiş bir ürünün ortaya çıkarılması gibi tekstil üretiminin aşamalarını temsil etmektedir. Bu aşamalar dikkate alınarak, en başından itibaren düzenli test alışkanlıkları oluşturmak önemlidir. Bu şekilde tüketicilere ürün kalitesi garanti edilmiş olmaktadır.
Uygun elyaf belirlendikten sonra, tekstil üretimi için bir sonraki hedef, ipliklerin eğrilmesidir. Bu noktada tekstil kumaşlarının aşınma dayanımı, dokuma için seçilen iplik özellikleri ile yakından ilgilidir. Amerikan Test ve Malzeme Kuruluşu (ASTM) tarafından tasarlanan ASTM D4158 standardı, çok çeşitli tekstil malzemelerinin aşınma direncinin belirlenmesini kapsamaktadır. Halılar, giyecekler ve dokunmamış kumaşlar dahil her türden kumaş, standartta açıklanan test yöntemine göre test edilmektedir (ASTM D4158-08 Tekstil kumaşlarının aşınma dayanımı için standart kılavuz, düzgün aşınma).
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü spesifik test hizmetleri çerçevesinde, iplik testi hizmetleri de vermektedir.
Testler sayesinde kalite sorunlarının önüne geçilir, maliyetli geri çağırmalar veya hatalı üretimlerin önüne geçilir.
Doğru analizler, markanın hedef kitlesine daha uygun ürünler sunmasına yardımcı olur.
Kaliteli ve güvenilir ürünler, markanın itibarını artırarak sektör içinde daha güçlü bir konuma getirir.
Gelişmiş analiz yöntemleri, tekstil sektöründe daha yenilikçi çözümler sunulmasına olanak sağlar.
Testler, ürünlerin yasal gerekliliklere uygunluğunu sağlayarak hukuki uyum risklerini azaltır.
Spesifik testler, üretim sürecinde hataları minimize ederek kaynak verimliliğini ve kârlılığı artırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu