Isı yalıtımı, soğuk iklimlerde avantaj sağlayan giysi katmanlarının kendine özgü bir özelliğidir. Tekstil lifleri ve yapıları, çok hafif, esnek, dayanıklı ve verimli yalıtıcılardır, ancak liflerin kendileri, durgun havayı hapsetmek için geniş bir yüzey alanına sahip bir işlev görmektedir. Liflerin yüzeylerinde ve aralarındaki boşluklarda hava hapsolmaktadır. Durgun havanın ısıl direnci, lifli polimerlerden çok daha fazladır. Etkili bir yalıtım ortamı, genel olarak yüzde 5-20 arası lif ve yüzde 80-95 arası hava içermektedir.
Çok sayıda ince elyaf, yüksek özgül yüzey alanına sahiptir ve bu yüzden daha fazla durgun havayı tutmaktadır. Bu ince lifler, sıkıştırmaya direnç gösteren yoğun, ince ve keçe benzeri tabakalar oluşturma eğilimindedir. Bu nedenle ayakkabı ve el giyimi yalıtımı için ideal olmaktadır. Aksine, geniş çaplı içi boş boru şeklindeki elyaflardan yapılan keçeler mükemmel bir esnekliğe sahiptir ve sıkıştırmaya gelmemekte ve kalınlıklarını korumaktadır. Bu nedenle uyku tulumları, yorganlar ve dış giyim için ideal olmaktadır.
Günümüzde ısı dayanımı için özel sentetik elyaflar kullanılmaktadır. Örneğin polyester, yünlü giysiler için örme ve fırçalanmış kumaşlarda kullanılan katı lifledir. Spor iç giyiminde nemi emmek için ya da soğuk hava iç çamaşırları için polyester elyaf kullanılmaktadır.
Sentetik elyafların kuş tüyü gibi doğal dolgulara göre bazı pratik avantajları vardır. Örneğin çürümeye karşı dirençlidir, hijyeniktir ve bakımı kolaydır. Ayrıca ıslandıktan veya yıkandıktan sonra çabuk kurur ve sıkışmaya karşı dayanıklıdır.
Isı dayanım ve geçirgenlik testlerinde, Uluslarası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından yayınlanan TS ISO 5085 Tekstil - Isıl direncin tayin standardı esas alınmaktadır. Ancka bu standart termal direnç ölçümlerine yönelik sınırlı bilgi sağlamaktadır. Oysa yalıtkan özelliklerin verimliliği çok daha önemlidir. Bu nedenle gelişmiş laboratuvarlarda, sıcaklık / kalınlık ve sıcaklık / kütle oranları ölçülmektedir.
Ayrıca testlerde İngiliz Standartlar Enstitüsü (BIS) tarafından geliştirilen şu standart dikkate alınmaktadır: BS 4745 Tekstillerin ısıl direncinin belirlenmesi - İki plakalı yöntem: sabit basınç prosedürü, iki plakalı plaka yöntemi: sabit açma prosedürü ve tek plakalı yöntem.
Uzun yılların kazandırdığı deneyim ile kuruluşumuz, talep eden işletmelere, eğitimli ve uzman bir kadro ile spesifik test hizmetleri çerçevesinde, ısı dayanım ve geçirgenlik test hizmetleri de vermektedir.
Spesifik testler, belirli ürün ve süreçlerin ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş kalite kontrol yöntemleri sunar. Bu, yüksek kalitede sonuçlar elde etmenizi sağlar.
Bağımsız spesifik testler, ürünlerinizin güvenilirliğini artırarak müşteri ve paydaşların güvenini kazanmanıza yardımcı olur.
Özel testler, potansiyel tehlikeleri belirler ve risk yönetimini güçlendirir. Bu, olumsuz olayların önlenmesine yardımcı olur.
Bu testler, müşterilerin özel taleplerine ve ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanmıştır. Bu sayede, müşteri memnuniyeti artar.
Spesifik testlerle elde edilen standartlara uygunluk, sizi rakiplerinizden ayırır. Bu, pazardaki konumunuzu güçlendirir.
Etkili test süreçleri, kaynak kullanımını optimize eder ve maliyetleri düşürerek işletmenin kârlılığını artırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu