Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından geliştirilen “ISO 845 Hücresel plastikler ve kauçuklar - Görünür yoğunluğun belirlenmesi” standardında, hücresel plastiklerin ve kauçukların görünen genel yoğunluğunu ve görünen çekirdek yoğunluğunu belirlemeye yönelik bir test yöntemi açıklanmaktadır. Test edilecek malzemenin bir kalıplama / ekstrüzyon sırasında oluşturulan kaplamaları içermesi halinde, görünür genel yoğunluk veya görünür çekirdek yoğunluğu veya her ikisinin birden belirlenmesi gerekebilir. Malzemenin kalıplama sırasında oluşan kabukları yoksa genel yoğunluk terimi geçerli değildir.
Bu standardın amaçları doğrultusunda,
Bu testler için gelişmiş laboratuvarlarda bir test numunesinin kütlesini yüzde 0,1 doğrulukla belirleme kapasitesine sahip terazi kullanılır. Ölçüm cihazları ISO 1923 standardına uygun ölçüm cihazları kullanılır.
Her numune, hacmi kolayca hesaplanabilecek şekilde olmalıdır. Malzemenin orijinal hücre yapısı bozulmadan kesilir. Numunenin boyutu tercihen mümkün olduğu kadar büyük olmalı, mevcut aparatla ve orijinal malzemenin şekliyle orantılı olmalıdır. Numunenin toplam hacmi en az 100 cm3 olmalıdır.
Sert malzemeler için, görünür toplam yoğunluk, daha büyük bir numuneden kesilen bir numune kullanılarak belirleniyorsa, kalıplama sırasında oluşan yüzey alanının toplam hacme oranı, numune ile aynı olmalıdır.
En az beş numune test edilir. Numune, kütlesi ve hacmi doğru bir şekilde ölçülebilen üretilmiş bir nesne olabilir. Numune yoğunluğunu belirlemek için toplam kütlesi ve toplam hacmi kullanılır.
Ölçüm amacıyla, numuneleri ürün numunelerinden kesmeden önce üretimden sonra en az 72 saat beklenir. Numune, standart atmosferlerde veya standartta tanımlandığı gibi bir kurutucuda en az 16 saat süreyle saklanır.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli test hizmetleri arasında polimer testleri kapsamında, “ISO 845 Hücresel plastikler ve kauçuklar - Görünür yoğunluğun belirlenmesi” standardına uygun test hizmetleri de bulunmaktadır.
Dayanıklı ve sağlam malzemeler, üretim süreçlerinde verimliliği artırır ve maliyetleri düşürür.
Yüksek performanslı ve dayanıklı ürünler, pazarda rekabetçi bir avantaj sağlar.
Zorlu koşullar altında yapılan testler, ürünlerin güvenilirliğini artırır.
Ürünlerin dayanıklılık testleri, sektörün kalite standartlarının belirlenmesine yardımcı olur.
Malzeme dayanıklılık testleri, olası arıza ve sistem hatalarını en aza indirir.
Ürünlerin kalite kontrol süreçlerinin iyileştirilmesi, üretim hatalarını azaltır ve verimliliği artırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu