Silika ya da silisyum dioksit, oksijen ve silisyum içeren kimyasal bir bileşiktir. Yerkabuğunun kütlesi yüzde 59 oranında silikadır. Başka bir ifade ile bilinen kayaların yüzde 95’inden fazlasının ana bileşeni silikadır. Silis kumu, binalarda ve yollarda portland çimentosu, beton ve harç ve ayrıca kumtaşı şeklinde kullanılır. Silika aynı zamanda cam ve seramik üretiminde de kullanılır.
Kristalin silika, akciğerlerdeki dokulara zarar verdiği için solunduğu takdirde insanlar için toksiktir. Kristalin silika, insan sağlığı için endişe verici bir maddedir. Çıplak gözle görülemeyen toz büyüklüğündeki silika parçacıkları, çeşitli aktiviteler sırasında ortaya çıkar ve akciğerlerin derinliklerine kadar vücuda solunabilir. Ancak yüzey suyu veya yeraltı suyu gibi çevredeki diğer yerlerde bulunan kristal silika, bu kaynaklardan solunmadığı için insan sağlığı açısından bir endişe kaynağı değildir.
Silika iyi bilinen bir mesleki tehlikedir ve son zamanlarda silika kum madenleri ve ulaşım terminallerinin yakınındaki çevresel konsantrasyonları açısından incelenmektedir.
Silika tozu (kristal silika) bazı taş, kaya, kum, çakıl ve kilde bulunur. En yaygın formu kuvarstır. Silika tozu tuğla, fayans, beton gibi ürünlerde ve bazı plastik malzemelerde de bulunabilir. Bu malzemeler üzerinde çalışılırken, solunabilir kristalin silika veya silika tozu olarak bilinen ince bir toz olarak silika havaya salınır.
En fazla maruziyete sahip meslekler şunlardır: madenciler, inşaat işçileri, çiftçiler ve mühendisler. Bir işletmenin faaliyetleri şunları içeriyorsa silika tozuna maruz kalınabilir:
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. Aynı zamanda modern test cihazlarını kullanmakta ve dünyanın her yerinde kabul gören test yöntemlerini uygulamaktadır. İşletmelere verilen sağlık ve güvenlik hizmetleri arasında işyeri ve sanayi hijyeni kapsamında silika belirleme hizmetleri de bulunmaktadır.
Güvenlik önlemleriyle desteklenen süreç iyileştirmeleri, operasyonel akışın sorunsuz yürümesini sağlar.
Sağlık ve güvenlik risklerinin azaltılması, iş kesintilerini önler ve operasyonel verimliliği artırır.
Güvenli bir çalışma ortamı sağlanması, çalışanların ve müşterilerin güvenini kazanarak memnuniyeti artırır.
Güvenlik standartlarına uyum, firmanın sektördeki güvenilirliğini artırarak rekabet avantajı sağlar.
Sağlık ve güvenlik hizmetleri, iş kazalarını ve hastalık risklerini minimize eder, iş güvenliğini sağlar.
Güvenliğe odaklanan hizmetler, firmanın güvenli iş ortamını önemseyen hedef kitleye hitap etmesini sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu