EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
İzolasyon Direnci Ölçümü

İzolasyon direnci (ya da yalıtım direnci), elektrik yalıtımı ile ayrılan herhangi iki nokta arasındaki toplam direnç değeridir. Uygulanan izolasyon direnci testleri ile, dielektriğin (yani yalıtımın) elektrik akımı akışına direnmede ne kadar etkili olduğu tespit edilmektedir. Bu tür testler, sadece bir ürün ilk üretildiği zaman değil, ürün kullanılırken de yalıtım kalitesini kontrol etmek için yararlı olmaktadır.

İzolasyon direnci testlerinin düzenli zaman aralıklarında yapılması sayesinde, olası bir yalıtım arızası, ortaya çıkmadan önce tespit edilmekte ve kazalar ve onarım makliyetleri önlenmektedir.

İzolasyon, yapılır yapılmaz eskimeye başlamaktadır. Ekipman kullanıldıkça yalıtım performansı bozulmaktadır. Özellikle aşırı sıcaklıklara veya kimyasal kontaminasyona sahip olan ekipmanlar olmak üzere güçlü ortamlar bu süreci hızlandırmaktadır. Bu bozulma, güç güvenilirliği ve personel güvenliğinde istenmeyen sonuçlara yol açmaktadır. Bu nedenle, zamanında önlem alınabilmesi açısından bu bozulmanın hızlı bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir.

İzolasyon direnci, bir yalıtım boyunca uygulanan doğru gerilimin içinden geçen ilgili akıma oranı olarak tanımlanmaktadır. Bu direncin ölçülmesi oldukça önemlidir. Normalde ölçüm okuması, test voltajı uygulandıktan belli bi süre sonra yapılmaktadır. Standart gerilim uygulama süresi 1 veya 10 dakikadır. Bu nedenle izolasyon direnci, test süresine bağlı olarak 1 dakikalık izolasyon direnci veya 10 dakikalık izolasyon direnci olarak adlandırılmaktadır. İzolasyon direncinin ölçülmesi için uygulanan, doğru gerilimdir. İzolasyon boyunca doğru voltaj uygulandığı zaman, izolasyondan bir akım geçmeye başlar. Bu akımın iki ana bileşeni vardır. İlki katı yalıtkanın yüzeyi üzerindeki sızıntı yolundan akan akımdır. Bu sızıntı yolu, esas olarak katı yalıtkanın yüzeyinde doğal olarak biriken nem, toz ve benzeri bir nedenle oluşmaktadır. İkinci bileşen ise izolatör gövdesinin hacminden geçen akımdır. Bu akımın en önemli bileşeni iletim akımıdır. İzolasyon direnci testi boyunca sabit kalır.

Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. Aynı zamanda modern test cihazlarını kullanmakta ve dünyanın her yerinde kabul gören test yöntemleri uygulamaktadır. İşletmelere verilen çeşitli elektriksel güvenlik muayene hizmetleri arasında, izolasyon direnci ölçüm hizmetleri de bulunmaktadır.

 

İzolasyon Direnci Ölçümü Yararları


Hukuki Uyum Sağlar

Elektrik güvenliği muayeneleri, yasal düzenlemelere uyum sağlamak için gerekli olan denetimleri gerçekleştirir.

Standartların Belirlenmesi

Elektrik güvenliği muayeneleri, kalite standartlarının belirlenmesi ve uygulanmasını sağlar, bu da işletmenin sürekli gelişimine katkıda bulunur.

Riskleri Azaltır

Elektriksel güvenlik muayeneleri, potansiyel riskleri belirleyerek kazaların önlenmesine yardımcı olur.

Maliyetleri Azaltır

Elektrik sistemlerindeki sorunların erken tespiti, bakım maliyetlerini düşürür ve işletme giderlerini azaltır.

Marka Değerini Artırır

Elektrik güvenliği standartlarına uyum, firmanızın itibarını artırır ve marka değerini güçlendirir.

Süreç İyileştirmesi

Muayene sonuçları, elektrik sistemlerinin gözden geçirilmesine ve geliştirilmesine olanak tanır.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu