EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Kalıntı Analizleri - Veteriner İlaç Kalıntıları

Gıda üreten hayvanlar hastalıklara maruz kalabilir ve hayvan sağlığını ve refahını sağlamak için bu hastalıkların ilaçlarla tedavi edilmesi gerekebilir. Bu nedenle, gerektiğinde gıda hayvanlarında veteriner ilaçlarının doğru kullanılması, gıda hayvanı tedarikinin hem dayanıklı hem de güvenli olmasını sağlamak açısından önemlidir.

Başlıca veteriner ilaçları antibiyotikler ve antiparaziter ilaçlardır. Antibiyotikler veteriner ilaçlarının en büyük grubudur ve gıda hayvanlarında bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için yaygın olarak kullanılır. Antiparaziter ilaçlar, parazitlerin neden olduğu hastalıkları yönetmek ve tedavi etmek için kullanılır.

Gıda hayvanlarının yetiştirilmesinde kötü uygulamalar benimsendiğinde et, yumurta ve süt gibi hayvansal gıda ürünlerinde veteriner ilacı kalıntıları bulunabilir. Kalıntılar genelde ilacın kendisi veya bu ilaçlar hayvanlarda parçalandığında oluşan metabolitler şeklindedir.

Gıdalarda veteriner ilacı kalıntılarına katkıda bulunan başlıca faktörler şunlardır: gerekmediği halde antibiyotik kullanılması, üretici firmanın talimatlarına uyulmaması, insanlara zararlı yasaklı ilaçların uygulanması, kesimden önce bir ilacın hayvan dokusunda güvenli ve kabul edilebilir bir seviyeye kadar parçalanması için geçen süreye uyulmaması ya da hayvan yemi ve suyunun ilaçlarla çapraz kontaminasyonu.

Gıda üreten hayvanlarda veteriner ilaçlarının yanlış kullanımı, doku ve organlarda ilaç kalıntılarının birikmesine neden olabilir. Hayvan kesilip gıdaya dönüştürüldüğünde ya da yumurta ya da süt ürettiğinde bu kalıntılar besin zincirine girer.

Aşırı miktarda veteriner ilacı kalıntısı içeren gıdaların tüketimi, bazı kişilerde alerji gibi insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Ayrıca potansiyel olarak insanlarda antimikrobiyal ilaca dirençli mikroorganizmaların gelişmesine de yol açabilir. Antimikrobiyal direnç, hastalığa neden olan mikropların antimikrobiyallere karşı dirençli hale gelebilmesi nedeniyle dünya çapında halk sağlığı için ciddi bir tehdittir. Sonuç olarak insanlar ve gıda hayvanları, antimikrobiyal dirençli mikroorganizmalarla enfekte olduklarında daha az ve daha sınırlı tedavi seçeneklerine sahip olur.

Genel olarak hem ithal edilen hem de yerel olarak üretilen gıdaların tüketim için güvenli olmasını sağlamak amacıyla entegre bir sistemle gıda güvenliğine yönelik risk temelli bir yaklaşım benimsenmelidir.

Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen gıda ve yem analizleri hizmetleri arasında, kalıntı analizleri kapsamında veteriner ilaç kalıntıları testi de bulunmaktadır.

 

Dioksin, Furan ve PCB Analizleri Moleküler ve Mikrobiyoloji Analizleri - Et ve Tür Tayini Moleküler ve Mikrobiyoloji Analizleri - GDO Tayini Moleküler ve Mikrobiyoloji Analizleri - Mikrobiyolojik Analizler Moleküler ve Mikrobiyoloji Analizleri - Raf Ömrü Testi Kalıntı Analizleri - Pestisitler Kalıntı Analizleri - İnsektisitler Kalıntı Analizleri - Fungusitler Kalıntı Analizleri - Herbisitler Kalıntı Analizleri - Mollusisitler Kalıntı Analizleri - Rodentisitler Kalıntı Analizleri - Nematisitler Kalıntı Analizleri - Akarisitler Kalıntı Analizleri - PAH'lar Kalıntı Analizleri - Veteriner İlaç Kalıntıları Fiziksel ve Kimyasal Analizler - Enerji, Karbonhidrat ve Besin Değeri Analizleri Fiziksel ve Kimyasal Analizler - Alkol Analizleri Fiziksel ve Kimyasal Analizler - Yağ Analizleri Fiziksel ve Kimyasal Analizler - Taklit ve Tağşiş Analizleri Katkı Analizleri - Koruyucular Katkı Analizleri - Renklendiriciler Katkı Analizleri - Antioksidanlar Katkı Analizleri - Organik Asitler Mikotoksinler Mikotoksin Analizleri - Aflatoksinler Mikotoksin Analizleri - Okratoksin A Mikotoksin Analizleri - Fumonisinler Mikotoksin Analizleri - Deoksinivalenol Mikotoksin Analizleri - Zearalenon Mikotoksin Analizleri - Patulin Ağır Metal Analizleri - Kurşun Ağır Metal Analizleri - Cıva Ağır Metal Analizleri - Kadmiyum Ağır Metal Analizleri - Arsenik Ağır Metal Analizleri - Sodyum Ağır Metal Analizleri - Çinko Ağır Metal Analizleri - Kalsiyum Ağır Metal Analizleri - Magnezyum Ağır Metal Analizleri - Potasyum Ağır Metal Analizleri - Demir Ağır Metal Analizleri - Bakır Ağır Metal Analizleri - Nikel Ağır Metal Analizleri - Selenyum Ağır Metal Analizleri - Kalay Besin Alerjisi ve Alerjenler

Kalıntı Analizleri - Veteriner İlaç Kalıntıları Yararları


Marka Değerini Artırır

Sağlık açısından güvenli ve kaliteli ürünler, markanın değerini artırır ve pazar güvenini sağlar.

Yenilikçi Çözümler Sunar

Besin güvenliği ve kalite testleri, sektördeki yenilikçi ürünlerin geliştirilmesine yardımcı olur.

Çalışan Motivasyonunu Yükseltir

Ürünlerin güvenli bir şekilde üretildiği ve doğrulandığı ortamlar, çalışanların motivasyonunu artırır.

Maliyetleri Azaltır

Test süreçleri sayesinde olası hatalı üretimler ve geri çağırmalar önlenerek maliyetler düşürülür.

Hukuki Uyum Sağlar

Yasal düzenlemelere uygunluk sağlanarak, ürünlerin güvenli ve hukuki açıdan geçerli olmasına katkı sağlanır.

Standartların Belirlenmesi

Test süreçleri, ürünlerin kalite ve güvenlik standartlarına uygun olmasını sağlayarak sektördeki en iyi uygulamaları oluşturur.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu