Kaplama kalınlığı, kesitsel mikroskopi yöntemiyle belirlenir. Numunenin kesiti alınır, monte edilir, cilalanır ve kaplama kalınlığının ölçülmesi için mikroskobik olarak değerlendirilir. Bazen kaplama kalınlığının doğru bir şekilde ölçülmesi için çekirdek ana metalin aşındırılması gerekli olabilir. Kaplama kalınlığı, genellikle mikron denilen mikrometre (μm) cinsinden ölçülür. Mikron, milimetrenin binde biridir.
Kaplama kalınlığı, nihai sıcak daldırma galvanizli kaplamanın kalınlığını ifade ederken, kaplama ağırlığı, belirli bir yüzey alanı için çinko miktarını ifade eder. Sıcak daldırma galvanizli çeliğin kaplama kalınlığını ölçmek için kullanılan iki farklı yöntem bulunmaktadır: manyetik kalınlık ölçer ve optik mikroskopi.
Manyetik kalınlık ölçerin kullanıldığı ilk yöntem, tahribatsız, basit bir prosedürdür. Üç tip manyetik ölçüm cihazı bulunmaktadır ve üçünden herhangi biri galvanizleme tesisinde veya sahada oldukça rahatlıkla kullanılır.
Bu testlerde, kaplama kalınlığını belirlemek amacı ile Amerikan Test ve Malzeme Kuruluşu (ASTM) tarafından geliştirilen “ASTM E376-19 Manyetik alan veya girdap akımı (elektromanyetik) test yöntemleriyle kaplama kalınlığının ölçülmesine ilişkin standart uygulama” standardı dikkate alınmaktadır.
Bu standart, metal yani elektriksel olarak iletken bir alt tabaka üzerindeki bir kaplamanın tahribatsız kalınlık ölçümü için manyetik ve girdap akımı tipi kalınlık cihazlarının kullanımını kapsar. Substrat demirli veya demirsiz olabilir. Ölçülen kaplama elektriksel olarak iletken veya yalıtkan olabileceği gibi demirli veya demirsiz de olabilir.
Bu cihazların daha spesifik kullanımları şu standartlarda tanımlanan test yöntemleri kapsamındadır:
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli test hizmetleri arasında metalurjik testler kapsamında kaplama kalınlığını belirleme hizmetleri de bulunmaktadır.
Testlerin başarıyla yapılması, ürünlerin güvenilirliğini artırır ve marka imajını güçlendirir.
Testlerin doğru şekilde yapılması, güvenli ve verimli bir çalışma ortamı yaratır, bu da çalışanların motivasyonunu artırır.
Testler, gıda üretimi ve işleme süreçlerinde güvenliği ve hijyeni artırarak sağlık risklerini azaltır.
Testlerin uluslararası standartlara uygunluğu, ürünlerin global pazarda kabul edilmesini sağlar ve tanınırlık kazandırır.
Testlerin başarıyla yapılması, markanın güvenilirliğini ve değerini artırır, pazar konumunu güçlendirir.
Çeşitli testler, mevcut süreçlerdeki zayıf noktaları ortaya çıkarır ve bu da süreç iyileştirmelerine olanak tanır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu